3D pisači marke Bambu odjednom "poludjeli" pa počeli samostalno ispisivati predmete

Neobičan se slučaj dogodio ovoga tjedna, a zahvatio je nekolicinu vlasnika 3D pisača iste marke. Svi oni su se, zbog problema s kompanijskim servisom u oblaku, protekloga utorka počeli čudno ponašati

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. kolovoza 2023. u 13:06

Imate li 3D pisač, sigurno vam ne bi bilo drago doživjeti iznenađenje, kakvo je kompanija Bambu Lab ovoga tjedna nesvjesno priredila svojim korisnicima. Vlasnici 3D pisača ove kinesko-američke tvrtke, naime, 15. su ovoga mjeseca imali vrlo neobična iskustva s tim uređajima: od toga da su nekima oni prestali raditi i primati naredbe, preko samostalnog početka ispisivanja predmeta koji im nisu zadani, pa sve do toga da su se, uslijed nekontroliranog rada, oštećivali.

Robotski ustanak?

Korisnici su na društvenim mrežama počeli prijavljivati čudne probleme, što je potaknulo znatiželju. Neki pišu kako su se ujutro probudili i vidjeli više identičnih ispisanih predmeta jedan na drugome, iako je zadatak pisaču bio ispisati samo jedan objekt. Drugi su prijavili da je glava pisača udarala u njegovu konstrukciju i oštetila uređaj, treći pišu da je pisač počeo sam od sebe ispisivati posljednji predmet koji mu je ranije bio zadan.

📷 Reddit / beehphy
Reddit / beehphy

Uzrok svih ovih neobičnih događaja isti je – kompanijski poslužitelji u oblaku imali su tehničke probleme, a pisači povezani na njih potom su "poludjeli". Kompanija je službeno objavila da je bila riječ o "ispadu" servera u dva navrata, prvi puta u trajanju od oko sat vremena, a drugi puta tek 10-ak minuta. Analizu, kaže, i dalje provode, a izrazili su i "zabrinutost" oko takvih problema, koji su uplašili vlasnike njihovih pisača. Naime, Bambu, kao i brojni drugi proizvođači 3D pisača, omogućava automatizirani ispis i upravljanje pisačima preko clouda dok vlasnik nije fizički prisutan.

Korisnicima su se iz kompanije službeno ispričali, najavili da će istražiti problem do temelja te pružiti podršku onima koji su se našli oštećeni.