ABBYY FineReader PDF - moćan mobilni alat za skeniranje i prepoznavanje tiskanog teksta

FineReader je jedan od najpoznatijih alata za prepoznavanje tiskanoga teksta namijenjen Windowsima i MacOS-u koji je u stanju prepoznati i rukom pisani tekst, a nudi podršku za 193 jezika. Ovo je njegova mobilna inačica…

Matija Gračanin utorak, 15. veljače 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ABBYY FineReader PDF 
Namjena Mobilni skener s prepoznavanjem tiskanog teksta
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 459 kn jednokratno ili 179 kn godišnje (Premium)

FineReader je među znalcima relativno popularan alat za prepoznavanje tiskanoga teksta, a već dulje vrijeme postoji i njegova mobilna inačica koja pametne telefone u tren oka pretvara u praktične prilično sposobne skenere s nizom dodatnih mogućnosti.

Osim što će, dakle, poslužiti da se bezbolno skeniraju dokumenti koristeći kameru ugrađenu u pametni telefon te se generira dokument u PDF-u koji se može podijeliti s drugima, nudi i mogućnost ekstrakcije teksta bez potrebe za internetskom vezom (nije podržano za sve jezike, a u besplatnoj se inačici dobiva pet pokušaja ekstrakcije teksta).

Doduše, njegova je specijalnost prepoznavanje tiskanoga teksta (OCR) za što nudi podršku za 193 jezika među kojima se našao i hrvatski, a moguće je birati i između 12 popularni izlaznih formata (docx, xlsx, pdf, txt i drugi) pri čemu će dokument biti napravljen tako da se što vjernije zadrži izvorno oblikovanje (tablice, zaglavlja, popisi).

Potonje nije omogućeno u besplatnoj inačici i za OCR je potrebna aktivna internetska veza, no mora se priznati da su klasični dokumenti s prepoznatim tekstom i zadržanim oblikovanjem, za jednu mobilnu aplikaciju, zapravo iznenađujuće dobri. No, ipak ne treba očekivati čuda.

Uz sve to, mobilna varijanta FineReadera koristi i umjetnu inteligenciju kako bi klasificirala slike u galeriji na mobilnom telefonu i automatski prepoznaje knjige, posjetnice, rukom pisane dokumente, identifikacijske dokumente i slično. Prednost je to što je za te takve slike omogućeno pretraživanje.

Naravno, tu je i čitav niz drugih mogućnosti, pogotovo za one koji imaju i FineReader za stolna računala, ali na umu valja imati da je podrška za OCR sa 193 jezika dostupna isključivo u inačici Premium koja stoji  459 kn jednokratno ili 179 kn godišnje.