C25K - službena aplikacija poznatog programa koji potiče i trenira trčanje

Dovesti se u formu i to posebice nakon dulje neaktivnosti nije nimalo lako, a još je teže početi kada se čini da je cilj tako daleko i to pogotovo nakon što se okuša u trčanju i shvati da su rezultati isprva nikakvi. Srećom, tu je ova aplikacija koja će pomoći i totalne početnike dovesti u formu…

Matija Gračanin srijeda, 28. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv C25K - 5K Running Trainer
Namjena Virtualni trener trčanja za početnike
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 43 kn mj (Zen Unlimited Pass)

C25K ili Couch to 5K (iz fotelje do pet kilometara) sada je već dobro poznati program koji želi potaknuti i totalne početnike na trčanje i pokazati im da u relativno kratkom roku mogu pretrčati pet kilometra ili trčati kontinuirano 30 minuta, čak i unatoč činjenici da su tjelesno prilično neaktivni.

Sam je program prilagođen totalnim početnicima i svima onima koji žele smanjiti tjelesnu masu ili se jednostavno dovesti u formu, a sve počinje prilično blago. Potiče se kretanje i naizmjence će se hodati i trčati te će se tempo povećavati da bi se nakon svega osam tjedana trebalo biti u stanju ili pretrčati pet kilometra ili trčati kontinuirano pola sata.

Sve je osmišljeno tako da početnici ne bi trebali biti u iskušenju da odustanu te potiče da se nastavi do konačnog cilja i onda da se usavršava ono što je postignuto i krene na iduću cilj i to sve prateći isprva vrlo jednostavan raspored od pola sata aktivnosti dnevno, tri dana u tjednu i tako osam tjedana.

Sama aplikacija nudi sve što je potrebno da bi se moglo uspješno pratiti program, a tu su i neke dodatne stvarčice kao što je mogućnost da se na mapi pogleda svoja putanja trčanja, podrška za MyFitnessPal, opcija slušanja vlastite glazbe, integracija s Facebookom, Twitterom i Instagramom te drugo.

U naplatnom izdanju Zen Unlimited Pass koje stoji 43 kn mjesečno dobivaju se i neke dodatne stvarčice te potpun pristup dostupnim programima (uz C25K tu je i 10K, 13.1 i 26.2). To se izdanje može besplatno isprobavati sedam dana.