Edison Mail - univerzalni klijent e-pošte koji integrira i pametnog asistenta

Elektronička pošta i dalje ne gubi na značaju unatoč drugim brojnim komunikacijskim kanalima i mnogi i dalje primarno koriste e-mail. Stoga ni ne čudi da postoji čitav niz i mobilnih klijenata e-pošte koji se svaki nastoji istaknuti u prilično žestokoj konkurenciji. Izuzetak nije ni ovaj…

Matija Gračanin petak, 27. siječnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Edison Mail 
Namjena Univerzalni klijent e-pošte
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 102,06 eura godišnje (Edison Mail+)

Edison Mail zgodno je napravljen univerzalni klijent e-pošte koji je, barem na Androidu, preuzet više od pet milijuna puta, a prošle ga je godine preuzeo Yipit. Ključna ideja ovog klijenta jest da se unutar iste aplikacije upravlja s jednim ili više e-mail računa te se iskoriste njegove solidno osmišljene mogućnosti.

Prije svega, nudi unificirani pretinac dolazne pošte te nastoji razvrstati važne poruke e-pošte od onih manje važnih (najčešće raznih promotivnih poruka). Pritom nudi i mogućnost jednostavne odjave s brojnih newslettera i drugih vrsta poruka s kojih se može odjaviti. Naravno, podržava praktično sve davatelje usluge e-pošte koji nekome mogu pasti na pamet, a postavke poslužitelja je moguće podesiti i ručno.

Edison Mail nudi i mogućnost blokiranja pošiljatelja kao i blokiranje nesretnih piksela koji služe za praćenje korisnika te se općenito postavlja kao jedan od klijenata e-pošte koje nastoji zaštiti korisnike ne samo od neželjene pošte, nego i od phishinga i drugih prijetnji (za ovu je mogućnost potrebno plaćati pretlatu za izdanje Edison Mail+).

Osim toga, tu je i ugrađeni pametni (AI) pomoćnik koji je u stanju pronaći stvarčice kao što su računi, karte ili ulaznice, planove za putovanje i slično te na taj način obavještava o nadolazećim sastancima, rokovima i slično. Nudi i neke specifične mogućnosti kao što je mogućnost opoziva poslane poruke, odgode poruka, prilagođavanje brzih akcija koje se izvode klizanjem po zaslonu.

Dakako, mogućnosti ima još, pa se Edison Mail nameće kao jedan od ponajboljih alternative dobro poznatim klijentima e-pošte i pogotovo onima koji proizvođači telefona obično isporučuju predinstalirane na pametnim telefonima. Osnovna inačica je besplatna, no za sve je mogućnosti potrebno plaćati pretplatu za izdanje Edison Mail+ koja stoji 15,26 eura mjesečno ili 102,06 eura godišnje.

Na umu samo treba imati da Edison Mail prikuplja komercijalne poruke koje anonimizira (to je ujedno i cijena besplatne inačice), no u svakome je trenutku moguće od toga odustati te prikupljene podatke i obrisati.