F-Droid - veliki katalog besplatnih i aplikacija otvorenog koda

Već je odavna dobro poznato da službena trgovina aplikacijama za Android nije jedini izvor aplikacija, a dok ima šačica alternativnih trgovina koje do određene razine pariraju Google Playu, tu je i F-Droid koji se specijalizira isključivo za besplatne i aplikacije otvorenog koda…

Matija Gračanin ponedjeljak, 5. travnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv F-Droid 
Namjena Katalog besplatnih i aplikacija otvorenog koda
Android APK datoteka
iOS Nema
Cijena Besplatan

Unatoč tome što je neki takvom smatraju, F-Droid zapravo baš i nije prava trgovina aplikacijama, nego je riječ o softverskom repozitoriju ili, možda još bolje rečeno, katalogu aplikacija za Android. Njegova je ključna prednost činjenica da se specijalizira za besplatne aplikacije i one otvorenog koda (FOSS).

Specifičnost je i to što sam repozitorij ujedno nudi i izvorni kôd aplikacija koje je moguće instalirati preko kataloga, nešto što nije tipično za trgovine mobilnim aplikacijama, a što će mnogima sigurno biti zanimljivo. Osim toga, F-Droid ne tolerira elemente koji ne potpadaju pod ideju otvorenog softvera, što znači da će ovaj katalog poslužiti i za one koji se žele riješiti ovisnosti o Googleovom ekosustavu.

Samu aplikaciju kroz koju će se pristupati katalogu jednostavno je i instalirati i koristiti. Najbolje je na samom pametnom telefonu preuzeti instalacijsku datoteku (APK) i to isključivo sa službene web stranice te dopustiti, barem za ovaj slučaj, instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora (kasnije je uputno isto to dopuštenje opet onemogućiti).

Jednom kada je F-Droid instaliran, zapravo će se ponašati kao i svaka druga aplikacija. Doduše, osim što je putem F-Droida moguće instalirati  aplikacije, moguće ih je i ažurirati što mu je svakako bonus. U svom katalogu ima gotovo četiri tisuće aplikacija što je, u usporedbi s drugim trgovinama, prilično malo. No, na umu valja imati da nudi samo besplatne aplikacije i one otvorenog koda, pa je sasvim jasno zašto je tome tako i ovaj katalog promatrati isključivo kroz prizmu toga.