Geekbench ML - provjerava performanse izvodeći zadatke tipične za strojno učenje

Geekbench je dobro poznati alat za provjeru performansi mobilnih uređaja, no koji već neko vrijeme nudi i posebnu višeplatformsku aplikaciju koja to radi mjereći performanse izvođenjem zadataka tipičnih za strojno učenje ispitujući time mogućnosti CPU-a, GPU-a i NPU-a…

Matija Gračanin srijeda, 17. siječnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Geekbench ML
Namjena Višeplatformski benchmark
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Geekbench ML još je jedna aplikacija koja će biti zanimljiva svima onima koji u svakome trenutku žele znato razinu performansi svojeg mobilnog uređaja. Doduše, ne treba je miješati s klasičnim Geekbenchom koji je dobro poznati mobilni benchmark, jer dodatno oznaka ML itekako nešto znači, a valja na umu imati i da je riječ o višeplatformskom rješenju što znači da je ovaj alat dostupan i za računala.

Naime, u ovome je slučaju riječ o benchmarku koji performanse mjeri izvodeći niz zadataka koji su tipični za strojno učenje pripitujući tako mogućnosti u tom kontekstu CPU-a, GPU-a i NPU-a u uređaju na kojim će se ovaj benchmark izvoditi i tako ustanoviti je li mobilni uređaj spreman za izvođenje zahtjevnih aplikacija koje koriste strojno učenje i to lokalno.

Samu je aplikaciju, sasvim očekivano, vrlo jednostavno koristiti, a sve počinje tako da se samo klikne na gumb Run inference benchmark. Samo testiranje će potrajati do desetak minuta pa treba biti strpljiv (ovisi o uređaju), za testiranje se koristi TensorFlow Lite, a na korisniku je da odluči hoće li se propitati performanse CPU-a, GPU-a ili će se koristiti NNAPI ili Core NL.

Jednom kada testiranje završi, baš kao što je to uobičajeno, dobit će se pregled rezultata koje je onda moguće usporediti s drugima putem  Geekbench Browsera i na taj način doznati kako se testirani uređaj nosi sa zadacima strojnoga učenja u odnosu na druge uređaje (rezultate je moguće i podijeliti s drugima). Dakako, Geekbench ML je besplatan.