GlassWire - kako doznati koje aplikacije troše najviše prometa?

GlassWire je prilično korisna aplikacija koja će kroz lijepo napravljeno sučelje pouzdano pokazivati koje aplikacije koriste internetsku vezu na pametnom telefonu te mjeriti ukupnu potrošnju prometa kao i računati koliko je koja individualna aplikacija tog prometa potrošila…

Matija Gračanin srijeda, 2. prosinca 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv GlassWire 
Namjena Upravljanje potrošnjom prometa
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 8 kn godišnje

Sa sve bržim mobilnim internetskim vezama prilično je lako potrošiti dostupan mobilni internetski promet i nerijetko neadekvatno izdašnim mobilnim tarifama, a nerijetko se događa da se neke aplikacije otmu kontroli te bezobzirno troše promet onda kada to ne bi trebale.

Srećom, postoje aplikacije poput ove koje pomažu da se na vrlo jednostavno i vizualno lijep način aplikacije gladne internetskog prometa identificiraju, a onda i spriječe da ga troše ako se to ne želi. Naravno, pregled potrošnje kao i blokiranje nije ograničeno samo na mobilne mreže, isto će raditi i što se tiče klasičnih bežičnih mreža.

Podaci se prikazuju u stvarnom vremenu, a GlassWire će alarmirati i kada se neka aplikacija po prvi put spaja na Internet i počinje trošiti promet ili kada se detektira neka neobična aktivnost na mreži. Zgodno je i to što je moguće namjestiti ukupan dostupan promet u nekoj mobilnoj tarifi te podesiti alarm kada se promet približi podešenoj granici.

GlassWire razlikuje promet napravljen putem bežične i putem mobilne mreže, za svaku se aplikaciju mogu prikazivati i detaljniji podaci, a tu je i ukupan pregled utrošenog prometa po danima, tjednima, mjesecima te po proizvoljnom periodu.

Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no u njoj nije uključena mogućnost blokiranja aplikacija kroz vatrozid te će se za tu opciju morati plaćati godišnje pretplata od osam kuna (moguće ju je isprobavati 30 dana), dok će besplatna inačica poslužiti za otkrivanje aplikacija koje troše previše internetskoga prometa.