Google Gemini - službena aplikacija Googleova pametnog chatbota konačno je dostupna i u Hrvatskoj

Nakon što je kao konkurencija ChatGPT-u Google dostupnim učinio Bard, njega je zamijenio novi model Gemini. No, premda ga se moglo koristiti kroz web preglednik, službena aplikacija na Androidu koja bi trebala zamijeniti i Googleva asistenta tek je odnedavno dostupna i u Hrvatskoj…

Matija Gračanin ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Google Gemini
Namjena Googleov AI asistent i chatbot
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplata

Googleov Gemini još je jedan veliki jezični model koji se upotrebljava na isti način kao i ChatGPT, Copilot ili Claude, no njegova je službena aplikacija za pametne telefone tek nedavno postala dostupna i u Hrvatskoj (neki nestrpljivi korisnici su ga mogli dosad instalirati tako da se iz određenih izvora dočepaju APK datoteke).

Sama aplikacija je zamišljena kao klasični asistent i Gemini bi u budućnost u cijelosti trebao zamijeniti Googleova asistenta koji je već dulje vrijeme sastavnim dijelom Android telefona. No, zasad, ne nudi sve mogućnosti kao i Google asistent pa to svakako treba imati na umu. S druge strane, nudi izravan pristup Googleovom velikom jezičnom modelu te, manje ili više, svim njegovim mogućnostima.

Nakon instalacije i prvog pokretanje, na uvid će se dobiti neke ključne informacije koje je svakako uputno pročitati jer će Gemini imati pristup podacima i aktivnostima na pametnom telefonu (naravno, Gemini se ne mora koristiti ako se to ne želi, barem zasad), a ako se sve prihvati, Gemini će se postaviti kao primarni asistent (u svakom je trenutke moguće naznačiti da se ipak želi koristiti Googleov asistent).

S njime se može komunicirati tako da mu se utipka upit, učita slika ili se fotografira putem ugrađene kamere, a upit je moguće i izgovoriti te nakon toga samo pričekati da se generira odgovor. U postavkama je moguće pronaći te uključiti ili iskuljkučiti neka proširenja (Google Flights, Hotels, Maps, Workspace, Youtube i Youtube Music), sam Gemini ima pristup Gmailu (i drugome) pa ga se može koristiti i na taj način.

Osim toga, Gemini može odgovarati u kontekstu onoga što je prikazano na zaslonu pametnog telefona, a tu su i neke druge mogućnosti. Drugim riječima, službena aplikacija Geminija najlakši je način da se koriste prednosti Googleovog velikog jezičnog modela izravno na svojem pametnom telefonu.