IFTTT - sasvim jednostavna automatizacija servisa i uređaja

IFTTT je iznimno popularan servis za automatizaciju repetitivnih zadataka koji omogućava međusobnu suradnju velikog broja drugih popularnih servisa, uređaja kao i nekih mogućnosti na samome telefonu. Prednost mu je i činjenica da ga je vrlo lako koristiti…

Matija Gračanin subota, 29. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv IFTTT 
Namjena Automatizacija zadataka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno

IFTTT je zapravo skraćenica od if this, then that, a upravo to prilično jasno opisuje čemu je ovaj servis i aplikacija zapravo namijenjena. S poplavom brojnih internetskih servisa i raznovrsnih uređaja za pametni dom kao i sve većih mogućnosti pametnih telefona, postalo je prilično teško svime upravljati s jednoga mjesta, a kamoli ih i automatizirati. Srećom, upravo je tu IFTTT.

Njegova ključna prednost ne nalazi se samo u činjenici da je namijenjen automatizaciji, nego upravo u tome što omogućava povezivanje međusobno inače nepovezanih servisa. Primjerice, tko ima kod kuće pametnu rasvjetu kao što je Philips Hue, s IFTTT-om će u tren oka moći namjestiti da žarulja zasvijetli određenom bojom svaki put kad se objavi komentar na omiljenom blogu. Ili na Facebooku.

Možda se želi automatski slati obavijesti na Slack, uključivati svjetla pri zalasku sunca ili ih isključivati pri izlasku sunca, automatski poslati poruku nekome kad se krene prema kući, dobiti obavijest o tome da je uključen klimatizacijski uređaj i štošta drugo. Sve je to samo djelić onoga što ovaj servis omogućava.

IFTTT podržava doista velik broj servisa i uređaja pa je na raspolaganju velik broj uvjeta i radnji, a sve to čini ovu aplikaciju jednom do onih koje obavezno valja imati na svojem pametnom telefonu.