Kako na smartfonu reproducirati bilo koji videoformat - VLC

Ovaj je slavni multimedijski reproduktor otvorenog koda iznimno popularan na stolnim operativnim sustavima, a zahvaljujući činjenici da nudi integrirane kodeke zbog kojih može otvoriti praktički bilo koji multimedijalni format, jednako je popularan i na mobilnim platformama…

Matija Gračanin subota, 12. rujna 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv VLC
Namjena Multimedijski reproduktor
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

VLC je jedan od onih programa koji su se tijekom godina nametnuli kao neizostavni dio svake kolekcije softvera ili aplikacija, a to uopće ne treba čuditi. Možda sučeljem nije uglađen kao neki drugi reproduktori, ali zbog činjenice da je sposoban reproducirati gotovo bilo što mu se podvali, mnogima je postao omiljen i na pametnim telefonima.

VLC doista može reproducirati bilo što i iz gotovo bilo kojeg izvora, a premda to možda na prvi pogled nije sasvim evidentno, zapravo obiluje mogućnostima. Posebno je zgodno to što podržava reprodukciju lokano pohranjenih multimedijskih datoteka, ali isto može napraviti i iz drugih izvora koji su dostupni putem mreže.

Primjerice, omogućava pristup datotekama koje se nalaze u dijeljenim mapama, zna raditi s DLNA izvorima, mrežnim streamovima i s drugi izvorima. Sasvim očekivano, ima podršku i za Chromecast pa se multimedijalne datoteke ne moraju nužno reproducirati lokalno na smartfonu. Tu je i hardverska akceleracija, podrška za prikaz titlova, automatska detekcija slušalica, ekvalizator i brojne druge manje ili veće mogućnosti.

Da bi stvar bila još bolja, za VLC ne treba izdvojiti niti lipe budući da je riječ o aplikaciji otvorenog koda, nema prikazivanja reklama i nema praćenja korisnika. Drugim riječima, VLC je jedan od najboljih multimedijskih reproduktora kako na stolnim platformama, tako i na mobilnim.