Kako udaljeno upravljati računalima i smartfonima - AnyDesk

Riječ je o jednom od trenutačno najpopularnijih i ponajboljih rješenja za udaljeno upravljanje računalima, a koje prisutno na svim važnim platformama pa ga se može nesmetano koristiti i sam smartfona i tableta. Štoviše, omogućava udaljeno upravljanje smartfonima s Androidom…

Matija Gračanin utorak, 25. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AnyDesk
Namjena Udaljeno upravljanje uređajima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena 8,49 EUR mj (Lite) / 16,99 EUR mj (Professional) / 41,99 EUR mj (Power)

Nije tajna da je Teamviewer dulje vrijeme bio apsolutni i neprikosnoveni vladar među rješenjima za udaljeno upravljanje računalima, a za koje nije bilo potrebno izvoditi bilo kakvo podešavanje na routerima. Jednostavno bi radio sve dok god bi bila dostupna uobičajena internetska veza. No, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti dostojne alternativa, a jedna od takvih je upravo AnyDesk.

Dostupan je u besplatnom i naplatnom izdanju, no većini će za ono tipično prijateljsko ili obiteljsko pružanje pomoći na daljinu sasvim dobro doći i besplatna inačica. Nije potrebno nikakvo posebno dodatno podešavanje, a jedna od ključnih karakteristika mu je to što je podržan na svim važnijim platformama.

Stoga je lako upravljati računalima s Windowsima, GNU/Linuxom, MacOS-om i s pametnim uređajima s Androidom u svim smjerovima, dok će se s iPhonea i iPada moći dobiti samo streaming slike što je svakako bolje nego ništa kada nekome treba pružiti asistenciju. Podržani su još i Raspberry Pi, Chrome OS i FreeBSD. AnyDesk se ističe i sigurnošću pa je komunikacija zaštićena pomoću TLS 1.2 enkripcije, 2048-Bit RSA Key Exchange i Erlang tehnologije, a tu je i mogućnost zajedničkog rada kao i brojne druge mogućnosti koje izravno ovise o tome koja se inačica AnyDeska koristi.

Osim toga, može se pohvaliti i sasvim solidnim performansama, a i vrlo ga je lako koristiti. Dovoljno ga je instalirati, pokrenuti i utipkati AnyDesk adresu uređaja na koji se spaja te pričekati da druga strana odobri konekciju (ili utipkati lozinku ako je tako podešeno). Jednostavnije zbilja ne može.