Lensa – moćan mobilni editor slika namijenjen retuširanju i uređivanju fotografija

Riječ je o još jednom aplikaciji koja nudi sve što je potrebno kako bi se izravno na pametnom telefonu obrađivale fotografije i to ručno se igrajući s nizom parametara, ali koristeći i opciju retuširanja slika tek jednim dodirom zaslona što ga čini idealnim za brzo dorađivanje selfija…

Matija Gračanin utorak, 4. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Lensa
Namjena Mobilni editor slika
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno / oko 175 kn godišnje (Lensa Unlimited)

Već je na prvi pogled jasno kako je Lensa jedan od onih mobilnih editora slika koji nude doslovce sve što je potrebno kako bi se dorađivale, korigirale i retuširale fotografije u pokretu. Iza Lense stoji tvrtka Prisma Labs koja je već poznata po Prisma Photo Editoru, aplikaciji koja se specijalizira za umjetničku stilizaciju fotografija.

Ono što Lensu čini toliko zanimljivom, prije svega je činjenica da omogućava relativno precizno retuširanje fotografija, što znači da je riječ o zbilja idealnoj aplikaciji za brzu i bezbolnu doradu selfija u pokretu.

Primjerice, sa slika moguće jednostavno ukloniti razne detalje koji smetaju, korigirati nepravilnosti na licu, uljepšati kožu, umanjiti ili ukloniti podočnjake, zamutiti pozadinu i sve ostalo što će osobni portret učiniti praktično besprijekornim (oslanja se i na umjetnu inteligenciju).

Naravno, tu su i druge zanimljive značajke kao i mogućnost podešavanja čitavog niza drugih parametara poput ugađanja ekspozicije, zasićenosti boja, oštrine i tome slično. Osim toga, posebno je zgodna i mogućnost Magic Correction koja se pokazala prilično uspješnom u automatskoj doradi željene slike; nešto što će cijeniti svi oni koji ne žele previše gubiti vrijeme na ručnu doradu slika.

Vjerojatno ne treba posebno isticati i da su na raspolaganju različiti filtri i efekti te brojne druge stvarčice koje su i inače tipične za sposobne mobilne editore slika. Osnovna inačica Lense je prilično ograničena (može se obrađivati pet slika tjedno), a ako se žele ukloniti ograničenja, mora je se plaćati oko 175 kn godišnje.