Neverin - ponajbolja domaća aplikacija za precizno praćenje vremenske prognoze

Ovo je sjajan domaći servis za vremensku prognozu koji se ne oslanja samo na javno dostupne izvore podataka kako bi se formirala vremenska prognoza, nego i na vlastitu infrastrukturu te lokalne meteorološke postaje što ju čini posebno korisnom upravo domaćim korisnicima…

Matija Gračanin ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Neverin
Namjena Aplikacija za vremensku prognozu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Jedna od najzastupljenijih vrsta aplikacija u službenim trgovinama aplikacija svakako su aplikacije i servisi namijenjeni vremenskoj prognozi, a koliko god to zapravo nezahvalan posao bio, predviđanje kakvo će vrijeme biti sutra ili kasnije postalo je prilično precizno i dobar dio aplikacija i servisa može se pohvaliti dovoljno kvalitetnim prognozama.

Međutim, dobar ih se dio oslanja na različite inozemne izvore podataka te koriste različite prognostičke modele zbog čega nerijetko dolazi do određenih odstupanja ne samo u prognozi nego i prikazu lokalnih meteoroloških podataka. Upravo tu nastupa Neverin.

Riječ je o posve domaćoj aplikaciji iza koje stoji osnovnoškolski profesor Alen Šterpin koji je pokrenuo servis Neverin, a odnedavno su zaživjele i aplikacije namijenjene pametnim telefonima. Na prvi pogled Neverini djeluje i izgleda kao i mnoge druge aplikacije za vremensku prognozu, no u pozadini se itekako razlikuje.

Osim što koristi brojne izvore meteoroloških podataka te jednako kao i druge aplikacije koristi brojne poznate prognostičke modele kao što su NOAA i model GFS, zatim Deutscher Wetterdienst i model ICON, pa Meteo France i model ARPEGE te Europski centar za prognoze i model ECMWF, prikazuje i lokalne podatke za gradove koji se temelje na stvarnim meteorološkim postajama (npr. Meteorološka postaja Zagreb-Mošćenička ili postaja Zagreb-Grič) čime ova aplikacija za prognozu postaje najrelevantnija domaćim korisnicima u odnosu na brojne druge.

Štoviše, tu je i suradnja s DHMZ-om, što je opet posebno važno za domaće korisnike. Neverin definitivno obiluje meteorološkim podacima od kojih su mnogi za određene lokacije prikupljeni lokalno i nisu rezultat prognostičkih modela ili procjena, a tu su i specifični podaci kao što su podaci o munjama (koristi mrežu Blitzortung), te prikaz radara (EUMETSAT).

Ukratko, Neverin je ponajbolja domaća aplikacija za vremensku prognozu putem koje se dobiva čitav niz mogućnosti, a između ostalog, 10-dnevna prognoza vremena za više od deset tisuća lokacija, detaljne podatke s meteoroloških postaja, statistiku i grafički prikaz, radarsku snimku oborina te satelitsku snimku naoblake, detektor munja, pristup brojnim web kamerama, prognostičke modele za profesionalce, prognostičke karte za pomorce (visina valova, smjer valova, brzina vjetra) i štošta drugo. Da bi stvar bila još bolja – sve je posve besplatno (za sada)!