Nextbike - dobro poznati sustav javnih bicikala dostupan i u Hrvatskoj

Nextbike je popularan sustav javnih bicikala koji je dostupan u više od 300 gradova diljem svijeta, a među njima su se našli i brojni domaći gradovi pa se pozicionira kao najveći ovakav sustav dostupan za korištenje u regiji…

Matija Gračanin ponedjeljak, 9. svibnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Nextbike 
Namjena Sustav za najam javnih bicikala
Android Google Play / AppGallery
iOS App Store
Cijena Besplatan (naplaćuje se vožnja biciklom)

Nextbike je sustav javnih bicikala ili, jednostavnije rečeno, servis za najam bicikala koji, osim što je dostupan u brojnim gradovima diljem svijeta, dostupan je i 29 domaćih gradova među kojima su se našli Zagreb, Velika Gorica, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Sisak, Karlovac, Gospić, Slavonski Brod, Vukovar, Zadar, Drniš, Šibenik, Split, Makarska, Metković i drugi.

Čitav je servis zamišljen prilično jednostavno. Najprije je potrebno otvoriti korisnički račun i to bilo putem mobilne aplikacije, telefonskim pozivom u centar podrške, na nekom od dostupnih terminala ili putem službene web stranice (jedna registracija vrijedi za sve države i gradove).

Nakon što je to učinjeno i izabrana je jedna od dostupnih tarifa, valja pronaći bicikl, unijeti broj bicikla u aplikaciju ili skenirati QR kod, otključati lokot i samo započeti s vožnjom. Bicikl se vraća tako da se pronađe Nextbikeova stanica (u nekim gradovima Nextbike je predstavljen pod drugim tržišnim ili javnim imenom) i jednostavno se bicikl gurne u bravicu.

Naknada za korištenje bicikla može se plaćati na različite načine, a osim što 30 minuta vožnje stoji pet kuna, moguće je plaćati i pretplatu od 100 kuna za sedam dana ili 200 kuna za godinu dana te se uz pretplatu dobiva neograničen broj vožnji do 30 minuta za jedan bicikl (dodatnih 30 minuta se posebno naplaćuje).