Phocus X - aplikacija koja pretvara pametni telefon u studio za portrete

Bokeh je dobro poznat u svijetu fotografije i svrstava se kao jedan od najmoćnijih vizualnih trikova kojima se naglašava subjekt fotografije. Ovo je aplikacija koja se specijalizira upravo za to s naglaskom na portretnu fotografiju kod koje se kvalitetom ozbiljno približava DSLR-ovima…

Matija Gračanin srijeda, 5. svibnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Phocus X 
Namjena Sjajna aplikacija za uređivanje portretne fotografije
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 95 kn

Isticanje subjekta fotografije tako da se zamuti pozadina odavno je dobro poznati i iznimno popularan optički efekt kojim se podjednako dobro služe profesionalni fotografi kao i amateri. Pametni telefoni s dva objektiva mogu imitirati bokeh, no za pravi je efekt i onu istančanu kvalitetu ipak potrebno imati DSLR.

Međutim, postoji i nekoliko aplikacija baš poput ove koja će pametne telefone pretvoriti u svojevrsni studio za portrete. Phocus doista nudi sve što je potrebno upravo kako bi se portreti posebno doradili i učinili vizualno maksimalno dotjeranim do one razine da se mogu činiti kako su snimljeni DSLR-ovima i kasnije profesionalno dorađeni.

Aplikacija je podjednako popularna na Androidu i iOS-u, a premda je nazivno riječ o istoj aplikaciji, ipak se ponešto razlikuju. Primjerice, na iOS-u omogućava izravno fotografiranje, dok se na Androidu mogu uređivati samo već snimljene fotografije. Jednom kada je slika učitana, moguće je bezbolno iskušavati razne pozadine, primjenjivati hrpicu efekata ili slike prekrivati raznim elementima za dodatni efekt (npr. sjene).

Naravno, tu su i druge stvarčice kao što je ugađanja niza tipičnih parametara slike poput svjetline, kontrasta ili zasićenosti boja, podešavanje krivulje i druge sitnice. Bilo kako bilo, ovo je prilično dobra aplikacija za doradu portreta, a premda nudi besplatnu inačicu, ona omogućava obradu samo pet slika tjedna iz prikaz oglasa. Kako bi se to ograničenje uklonilo, Phocus X valja platiti 95 kn jednokratno ili 8 kn za sedam dana, 23 kn za 30 dana ili 55 kn za 365 dana neograničenog korištenja.