Shortwave - pametna alternativa Gmailovom klijentu iza koje stoje bivši Googleovi inženjeri

Google je dobro poznat po tome da zna umiroviti neke svoje čak i popularne proizvode i servise, a jedna od tih žrtava bio je i Inbox by Gmail. Shortwave je svojevrsni nasljednik tog klijenta, a iza njega stoji skupina bivših Googleovih inženjera…

Matija Gračanin četvrtak, 10. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Shortwave 
Namjena Pametnija alternativa Gmailovom klijentu e-pošte
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 9 USD mjesečno

Inbox by Gmail je bila relativno popularna Googleova usluga koja je poživjela otprilike pet godina, a kroz koju se moglo na pametniji način koristiti Gmail. Međutim, Google je tu uslugu i aplikaciju umirovio 2019. godine s obećanjem da će dobar dio mogućnosti postati dostupne u samom Gmailu, a premda neke jesu, dobar dio njih nije.

To je prepoznala i skupina bivših Googleovih inženjera koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i predstaviti Shortwave. Dakle, riječ je o pametnijoj alternativi klijenta za Gmail (i zasad isključivo za Gmail) koja donosi čitav niz praktičnih mogućnosti, ali ništa manje važno, i prilično odlično osmišljen i izveden dizajn.

Naglašeno se koristi umjetna inteligencija pa je vrlo lako generirati i slati sažetke putem e-pošte, a tu je i značajka koja je posuđena iz klijenta Inbox by Gmail, Bundles; riječ je o značajci koja omogućava grupiranje povezanih poruka e-pošte kako bi ih se obrađivalo u slijedu.

Osim toga, tu je mogućnost jednostavnog blokiranja neželjene pošte, opcija postavljanja da se poruke pojave u inboxu samo u određenom periodu, čitav niz praktičnih mogućnosti i radnji zahvaljujući kojima će se u tren oka raščistiti inbox, mogućnost dodjeljivanja oznaka,  brzo pretraživanje i još štošta drugo.

Ukratko, Shortwave je odlično zamišljen klijent za Gmail koji posuđuje velik broj mogućnosti iz nekoć popularnog klijenta Inbox by Gmail te nudi i šačicu dodatnih mogućnosti zapakiranih u vizualno zgodno sučelje. Osnovna inačica je besplatna no nudi limitirane mogućnosti, dok će se sva ograničenja ukloniti plaćanjem mjesečne pretplate koja stoji oko devet dolara.