Trail Router - praktična aplikacija za jednostavan pronalazak ruta za trčanje u blizini

Trail Router je zanimljiva aplikacija koja će se dopasti svima onima koji vole trčati na otvorenom. Naime, omogućava vrlo jednostavno otkrivanje ruta u blizini koje prolaze kroz parkove, šume ili prolaze uz vode, a koje su prikladne upravo za trčanje ili šetnju…

Matija Gračanin utorak, 12. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Trail Router 
Namjena Aplikacija za otkrivanje ruta za trčanje
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan

Premda je već na prvi pogled jasno kako Trail Router nije posebno raskošno opremljena aplikacija, vrlo brzo postane evidentno kako je riječ o praktičnom rješenju koje pomaže da se u tren oka u blizini pronađu rute prikladne za trčanje, šetnju ili neku drugu sličnu aktivnost na otvorenom.

Ključni dio ove aplikacije zapravo je algoritam koji će na mapi (oslanja se na OpenStreetMap i Mapbox)  iscrtati samu rutu dajući pritom prednost putevima kroz šume, parkove ili uz vode, uz naglašeno izbjegavanje cesta koje se opterećene prometom.

Naravno, rute su kružnoga tipa (duljina se može definirati i proizvoljno), što ih čine idealne upravo za trčanje ili šetnju, a tu je i mogućnost određivanja specifičnih parametara kod generiranje rute pa je tako moguće namjestiti da se biraju dobro osvjetljena mjesta, da se izbjegavaju uzvisine ili da se izbjegavaju potencijalno nesigurna mjesta ili ulice.

Osim toga, rute je moguće određivati i ručno, a tu je i podrška za izvoz ruta u formate GPX ili KML koji su prikladni za korištenje na GPS satovima. Rute je moguće i pohraniti (za to je potrebno prijaviti se korisničkim računom), a tu je i još pokoja sitnica. Da bi stvar bila još bolja, aplikacija je besplatna.