ViewRanger - aplikacija za planinare koja koristi proširenu stvarnost

Svi oni koji vole svoje slobodno vrijeme provoditi otkrivajući brojne planinske i brdske puteve, bez obzira rade li to pješice ili na biciklu, u ovoj će aplikaciji naći prilično sposobnog asistenta koji će pomoći pronaći nove rute te ponuditi mogućnosti korisne upravo onda kada se planinari…

Matija Gračanin petak, 4. prosinca 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ViewRanger 
Namjena Pomoćna aplikacija za planinare
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 40 kn godišnje (Preimum)

ViewRanger spada među dosta popularne aplikacije koje podjednako vole koristiti i oni koji tek ulaze u svijet planiranje kao i oni koji već imaju čitav niz osvojenih vrhova. Naime, riječ je o aplikaciji koja s jedne strane pomaže otkriti nove rute za brojne planinske destinacije diljem svijeta (u Hrvatskoj je na raspolaganju oko 500 ruta), a istovremeno nudi i praktične alate korisne upravo planinarima.

Tako su tu, primjerice, snimke napravljene iz zraka kao i satelitske snimke te prikazi terena zajedno s podrškom korištenja GPS-a i prikazom točne pozicije na mapi. Jedna od posebnosti ViewRangera je i činjenica da podržava proširenu stvarnost pa je na zaslonu telefona moguće vidjeti pozicije vrhova, mjesta i jezera kao i pratiti strelice u smjeru u kojem se želi kretati baš poput navigacije. Podržani su i pametni satovi.

Naravno, moguće je snimati svoje kretanje kao i pratiti ponuđene rute, a uz to je moguće i odrediti putanju kretanja do željenih točaka od interesa. To ujedno znači i da je na uvid moguće dobiti čitav niz statističkih podatka, a neki su podaci prilično korisni kao što je, primjerice, prikaz vremena izlazaka i zalazaka sunca, smjera kretanja (kompas), vrijeme i brzina kretanja te slično.

Osim toga, moguće je s drugim planinarima putem društvenih mreža podijeliti vlastite prijeđene rute, Zgodno je i to što je moguće u stvarnom vremenu s prijateljima dijeliti svoju lokaciju uz BuddyBeacon, s time da je u tom slučaju potrebna veza s Internetom. Kad smo već kod toga, dobar dio toga što ViewRanger nudi, može se koristiti i offline. Besplatna inačica je prilično ograničena, dok se za puni doživljaj sa svim naprednim mogućnostima treba plaćati pretplatu od 40 kuna godišnje.