Vivaldi - alternativni web preglednik podjednako dobar na smartfonima i tabletima

Vivaldi je dobro poznati alternativni web preglednik iza kojeg stoji jedan od suosnivača Opere, a svoju je popularnost stekao činjenicom da je iznimno fleksibilan te da prilično pazi na privatnost korisnika i pri tome nudi čitav niz integriranih značajki…

Matija Gračanin srijeda, 23. ožujka 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Vivaldi 
Namjena Fleksibilan i dobro opremljen web preglednik
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Premda inicijalno nije bio dostupan na pametnim telefonima i tabletima, njegova inačica za uređaje s Android OS-om već je neko vrijeme dostupna. Mobilno izdanje otprilike zadržava iste one smjernice zbog kojih je Vivaldi postao mnogima omiljeni web preglednik na računalima.

Dijeli istu jezgru kao Chrome, ali nudi vrlo fleksibilno sučelje pa ga je moguće prilagoditi osobnom vizualnom ukusu no ono što ga čini posebno zanimljivim, svakako je činjenica da je riječ o web pregledniku koji je odlično optimiziran za tablete pa itekako valja razmisliti o njemu u tom slučaju.

Kako Vivaldi nastoji paziti i na privatnost korisnika, nudi integriranu mogućnost blokiranja oglasa te sprječava da web stranice prate svoje korisnike. Osim toga, podržava i sinkronizaciju podatka između desktop i mobilne inačice browsera i pri tome koristi end-to-end enkripciju kako bi podaci koji se sinkroniziraju bili dodatno zaštićeni.

Dakako, nisu izostale ni njegovi tradicionalno integrirani dodatni alati i proširene mogućnosti, pa je tako tu mogućnost snimanja slike čitave web stranice bez obzira na to koliko bila dugačka, dodatak za stvaranje bilježaka, dodatak za privatno prevođenje stranica, mogućnost kloniranja tabova, upravitelj preuzimanjima, poseban modalitet za lakše čitanje stranica i štošta drugo.

Vivaldi je posve besplatan i nema skrivenih plaćanja niti ne prikazuje oglase, a kada se pogledaju njegove mogućnosti i solidna razina optimiziranosti (pogotovo za tablete), nameće se kao odlična alternativa Chromeu i drugim sličnim web preglednicima na Androidu. Ukratko, vrijedi ga probati.