Vizualno pretraživanje uz pomoć umjetne inteligencije - Google Lens

Google Lens rješenje je za pretraživanje koje koristi kameru pametno telefona kako bi omogućio pretraživanje s onim što sama kamera vidi, ali nudi i neke druge zgodne mogućnosti kao što je prevođenje natpisa i komadića teksta ili identifikacija biljki i životinja…

Matija Gračanin ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Google Lens
Namjena Vizualno pretraživanje
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatno

Google Lens je prilično spektakularno najavljivan još 2017. godine, no moglo ga se koristiti isključivo na Google Pixel uređajima. Od tada do danas, posto je dostupan širokom broju telefona, a ista je tehnologija integrirana i u druge Googleove aplikacije i sustave kao što je Google Photos ili Google Assistant pa čak i samu Googleovu aplikaciju kroz koju će prednosti Lensa moći koristiti korisnici iPhonea.

Što je Lens i što sve može? Štošta, a većini će najkorisnija biti mogućnost prevođenja teksta. Dovoljno je samo uperiti kameru telefona u neki natpis ili komadić teksta i on će biti preveden (samo prije toga treba definirati odredišni jezik među kojima se našao i hrvatski).

Osim toga, sposoban je identificirati životinje i biljke, odlično radi sa skeniranjem QR kodova i drugih vrsta barkodova, a jedna od praktičnih opcija je i istraživanje mjesta u blizini i otkrivanja restorana ili obližnjih trgovina. I to bez prevelikog napora,  dovoljno je pokrenuti aplikaciju, izabrati neku od dostupnih funkcija, uperiti kameru telefona (u nekim slučajevima i fotografirati) i ubrzo bi se trebali pojaviti rezultati. Dakako, ne treba očekivati čuda, ali ovo je aplikacija koja itekako može dobro doći.