Vrati kusur – aplikacija za prijelazno razdoblje između kuna i eura

Mnogim će trgovcima, ugostiteljima, a možda i potrošačima od koristi biti jednostavan kalkulator kusura, pogotovo u prijelaznom razdoblju kada ćemo moći plaćati s obje valute

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. prosinca 2022. u 08:05
OSNOVNI PODACI
Naziv Vrati kusur Monianto EUR u kn
Namjena Pomoć pri izvraćanju kusura u eurima
Android Google Play
iOS App Store
Ostale platforme Web app
Cijena Besplatan

Hrvatska 1. siječnja s nacionalne kune prelazi na zajedničku europsku valutu, euro. O tom procesu već mjesecima govore portali, TV reklame, političari, bankari i, kako bi se reklo, "vrapci na grani". Svi će se građani morati na neki način prilagoditi na novu valutu i iznose izražene u njoj.

Za jednostavno preračunavanje između dviju valuta već imamo na raspolaganju (kontroverznu) službenu državnu aplikaciju, možemo koristiti i obični kalkulator, a mobilna aplikacija Vrati kusur namijenjena je skupini korisnika kojoj će prelazak na euro biti najizazovniji – trgovcima, ugostiteljima i svima koji svakodnevno rade s gotovinom.

App za prva dva tjedna 2023.

Oni će, naime, u prva dva tjedna 2023. godine morati primati i kune i eure, a kusur će kupcima vraćati isključivo u eurima. Svima, dakle, koji će morati svakodnevno obračunavati plaćanja u jednoj, a kusur vraćati u drugoj valuti, namijenjena je jednostavna besplatna aplikacija domaće tvrtke Monianto. Oni inače izrađuju mjerače pića za inventuru šanka u ugostiteljstvu, u fizičkom ili digitalnom obliku, a sada su ponudili i ovo korisno rješenje za razdoblje prilagodbe na euro.

U slučaju kada se plaća kunama, a kusur se vraća u eurima, ova aplikacija bit će od pomoći svima uključenima u taj proces. Aplikacija je rudimentarnog, ali sasvim preglednog i upotrebljivog sučelja: u nju upisujete iznos računa u eurima, koliko ste novca primili u kunama, a potom dobivate iznos kusura u eurima (ili obavijest da nije plaćeno dovoljno). Dostupna je za Android i iOS, podržava mobitele i tablete, a korisnici svih platformi ili desktop računala mogu je koristiti i kao web aplikaciju unutar preglednika.