YouTube Kids - videozapisi namijenjeni najmlađima

Youtube sigurno nije potrebno posebno predstavljati, a ovo je aplikacija koja se specijalizira za filtriranje i prikaz sadržaja koji je prikladan za djecu u različitim dobnim skupinama no pretežito će u ovoj aplikaciji uživati oni najmlađi…

Matija Gračanin četvrtak, 22. listopada 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv YouTube Kids
Namjena YouTube namijenjen najmlađima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Prije gotovo dvije godine i u Hrvatskoj je postala dostupna aplikacija YouTube Kids koja je, od kada se prvi put pojavila, ubrzo postala prilično popularna. To ni ne treba čuditi jer raspolaže s hrpicom mogućnosti koje roditeljima omogućuju kontrolu sadržaja kao i korištenje algoritama za odabir sadržaja koji prikladni za najmlađe.

Da je aplikacija namijenjena upravo najmlađima (iako je moguće odrediti za koju se dobnu skupinu želi prilagoditi dostupna sadržaj no nije predviđena za starije od 12 godina), postaje jasno već na prvi pogled budući da dominira šaren i razdragan dizajn.

Ono što valja imati na umu jest to da niti jedan sustav filtriranja sadržaja nije savršen, pa tako nije ni ovaj i moguće je bi se neki neprimjereni sadržaji mogli provući. S druge strane, aplikacija nudi niz kontrola koje će biti korisne roditeljima.

Tako je moguće ograničiti vrijeme koje djeca mogu provesti gledajući sadržajem tu je i posebna stranica na kojoj je moguće dobiti pregled onoga što su djeca gledala, a ruku pod ruku s time ide i mogućnost blokiranja sadržaja kao i mogućnost uključivanja ili isključivanja pretraživanja. Osim toga, neprikladan je sadržaj moguće i prijaviti čime se, u konačnici, poboljšava sam rad algoritama.

Bilo kako bilo, svi oni koji djeci dopuštaju gledanje sadržaja na YouTubeu, u ovoj će aplikaciji pronaći zgodno rješenje za pristup djeci prilagođenom sadržaju, bio on zabavan ili edukativan.