Apple izdao virtualnu kreditnu karticu, pokrenuo streaming uslugu i pretplatu na mobilne igre

U Cupertinu je održana tradicionalna proljetna Appleova prezentacija novih proizvoda – ovoga puta bez hardverskih noviteta i uz veći broj novih usluga i pretplata za preko sto zemalja širom svijeta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 21:23

Steve Jobs Theater u Appleovom sjedištu u Cupertinu još jednom je ugostio mnoštvo novinara i slavnih ljudi iz tech zajednice koji su došli pogledati što je Apple to pripremio u sklopu svoje "kolekcije proljeće-ljeto 2019". Kako su protekloga tjedna u prodaju pustili nove iPade, iMacove i AirPodse, bilo je za očekivati da danas neće biti mnogo govora o hardveru…

Već na samom početku to je pojasnio i Tim Cook najavivši sasvim drugačiju prezentaciju – orijentiranu na usluge koje povezuju softver i hardver.

Apple News+

Prva od predstavljenih usluga veže se uz vijesti. Apple planira proširiti svoju uslugu pružanja kvalitetnih i vjerodostojnih vijesti iz provjerenih izvora. Postojeću Apple News aplikaciju od sada će, uz novine, biti dodani i časopisi (njih preko 300 s raznih područja i tematika), a nova usluga nosit će naziv Apple News+.

Apple News+ će funkcionirati po principu jedinstvene pretplate koja će koštati 9,99 dolara na mjesec – i to u obliku obiteljske pretplate koju može po istoj cijeni koristiti više osoba. No, kako ova usluga nije dostupna izvan SAD-a i (od sada) Kanade, vlasnicima iPhonea i iPada kod nas za sada neće biti zanimljiva. Tek krajem ove godine bit će aktivirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ostatak Europe će ipak još pričekati.

Apple Card

Usluga mobilnih plaćanja Apple Pay širit će se na još zemalja i njome će se moći plaćati javni prijevoz na više mjesta – no, Hrvati, o širenju na ove prostore i dalje se ništa ne zna. No, Apple danas širi svoju ponudu financijskih usluga i na kreditne kartice. Apple Card će biti zamjena za kreditnu karticu koja se koristi putem mobitela i omogućava kontrolu troškova, praćenje budžeta, razne nagrade za lojalnost i slično, a sve bez ikakvih naknada za korištenje.

Sustav će funkcionirati svugdje gdje i Apple Pay (putem mobitela). U SAD-u će Apple Card ekskluzivno izdavati Goldman Sachs, što znači da će karticu moći dobiti samo korisnici iz te zemlje. Na svim mjestima u svijetu gdje se prihvaća MasterCard korisnici će moći plaćati posebnom, titanskom, fizičkom Apple Card karticom.

Apple Arcade

Apple želi igranje na mobilnim uređajima učiniti još boljim, pa stoga radi na pretplati na novu gaming platformu na kojoj surađuju velikani industrije kao što su Disney, Sega, Lego, Cartoon Network, Konami, i drugi.

Jedna pretplata omogućit će igranje više od 100 originalnih igara, a usluga će biti integrirana u App Store. Igrati će se moći na bilo kojem uređaju: iPhoneu, iPadu, Apple TV-u ili Macu, čak i offline, i to bez reklama ili dodatne in-app kupovine. Nove igre bit će kontinuirano dodavane. Apple Arcade stiže u preko 150 zemalja (dakle, vjerojatno i k nama) ujesen. Cijene će biti poznate naknadno.

Apple TV Channels

Emisije, filmovi, serije, vijesti i sportovi u jednoj usluzi odlika su unaprijeđenog i redizajniranog Apple TV-a. Od sada će unutar ove usluge biti moguće platiti samo ono što želite gledati, a na izbor će se nuditi i "obični" televizijski kanali inače dostupni putem satelita, kabela ili IPTV-a. Novi dodatak naziva se Apple TV Channels, a omogućava gledanje TV programa i svih drugih sadržaja uživo ili na zahtjev.

Apple TV s dodatkom Channels usluge bit će moguće gledati i na Smart TV-ima Samsunga, Sonyja, LG-a, kao i na Roku i Fire TV stickovima. Umjesto 10 zemalja, Apple TV će uskoro biti dostupan u preko 100 zemalja svijeta. Hrvatska? Vidjet ćemo, to je još nepoznanica.

Apple TV+

Glavna objava današnjeg predstavljanja stigla je na kraju. Apple TV+ bit će streaming usluga za distribuciju filmova i serija. Već u predstavljanu vidljivo je da je Apple mnogo uložio u ovaj projekt jer su ga prezentirala neka od najvećih imena s holivudske A-liste poput Stevena Spielberga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Oprah Winfrey – svi oni imat će svoj kutak na ovoj platformi.

Apple će ovom uslugom, kao što se špekuliralo, konkurirati Netflixu i sličnima, a glavni adut bit će im originalni sadržaj za koji su, očito, spremni izdvojiti mnogo novca.

Apple TV+ bit će moguće gledati putem Apple TV aplikacije (online i offline), u preko 100 zemalja, a lansiran će biti ove jeseni. Novi sadržaji bit će dodavani svakog mjeseca.

I za kraj, ovdje je uvodna špica današnjeg eventa koja će ljubiteljima Applea zasigurno biti zanimljiva:DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi