Apple bez najave u prodaju pustio iPad Mini 5 i iPad Air 10,5"

Tjedan dana prije očekivane prezentacije na webshopu se već mogu naručiti dva nova modela iPada

Sandro Vrbanus utorak, 19. ožujka 2019. u 06:00

Tjedan dana prije najavljenog službenog eventa u Cupertinu, Apple je iznenada nakratko ugasio svoju internetsku trgovinu i potom je nadopunio novim proizvodima – i to onima za koje bismo očekivali da će ih predstaviti sljedećeg tjedna. U prodaju su tako jučer stigli dugo očekivani iPad Mini 5 i iPad Air dijagonale 10,5 inča.

iPad Mini 5

Najmanji iPad u svojoj petoj generaciji donosi potpuno isto kućište i veličinu zaslona kao i prethodnici, zadržana je i poznata Home tipka, a glavne promjene vidljive su u specifikacijama. Tako iPad Mini od sada donosi unaprijeđeni Retina panel zaslona s True Tone tehnologijom, podršku za Apple Pencil, dok ga pogoni novi SoC A12 Bionic, poznat iz serije iPhonea XS i XR. Prednja i stražnja kamera nadograđene su boljim karakteristikama u uvjetima lošijeg osvjetljenja, tu je i LTE povezivost kao na iPadu Pro, a zadržan je i 3,5-milimetarski priključak za slušalice.

Možda i najbolje od svega – unatoč velikoj nadogradnji početna cijena novog modela ostala je ista. U SAD-u tako osnovni model sa 64 GB prostora za pohranu košta 399 dolara. iPad Mini 5 dostupan je u tri boje, srebrnoj, svemirski sivoj i zlatnoj, te u konfiguracijama s WiFi-jem ili LTE-om, kao i u 256-gigabajtnoj verziji. Najskuplja kombinacija košta 679 USD.

iPad Air 10,5"

Drugi novi tablet u Appleovoj ponudi smješta se u srednji rang po cijeni, između jeftinijih "običnih" iPada i iPada Pro. Form factor je također zadržan iz prethodnih generacija, kao i Home tipka, jedino što je u kućištu nekada 9,7-inčnog modela sada 10,5-inčni zaslon, također s podrškom za True Tone.

U novi iPad Air također je smješten čip A12 Bionic, a tu je i podrška za tipkovnice putem Smart Connectora. Početna cijena modela od 64 GB je 499 dolara, te 549 dolara za 256 GB. Ponuda boja ista je kao kod Minija, a za LTE modul trebat će pridodati još 130 dolara.

Ovaj model zamišljen je kao zamjena za od danas nedostupni iPad Pro dijagonale 10,5", koji je u startu bio 150 dolara skuplji.

iPad Air 10,5"
iPad Air 10,5"

Što sada?

Kao što smo već spomenuli, sljedećeg ponedjeljka Apple u Cupertinu održava prezentaciju novih proizvoda i usluga. Kako tamo nova linija iPada neće doživjeti premijeru, čini se kako će se event bazirati na streaming uslugu o kojoj se špekulira. Ili možda na nešto još zanimljivije…