Apple bez najave osvježio liniju iMac stolnih računala, ali ne baš ambiciozno

Jučerašnjim nenadanim puštanjem u prodaju novih iPada i današnjim ažuriranjem iMac linije, prvi put od predstavljanja 2017., sve je jasnije da će Apple nadolazeći event bazirati na uslugama. Razlog diskretnosti hardverske obnove dijelom vjerojatno leži i u vrlo skromnoj hardverskoj nadogradnji računala koja su već dvije godine u prodaji

Sandro Vrbanus utorak, 19. ožujka 2019. u 22:10

Stiže proljeće, stižu novi Appleovi proizvodi, ali ne onako kako smo navikli – na velikim predstavljanjima i uz pompozne najave. Ove godine Apple je odlučio potiho u prodaju pustiti prvo nadograđenu liniju iPada, a zatim i iMaca, tjedan dana prije zakazanog eventa u Cupertinu.

Danas je na njihovoj internetskoj trgovini osvanulo nekoliko novih konfiguracija popularnog sve-u-jedan računala iMac koje donose nadogradnju na Intelove osmojezgrene procesore 9. generacije i prvi puta Vega grafičke kartice. Hvale se tako iz Applea da je iMac sada značajno brži nego prije: 21,5-inčni iMac s 8. generacijom četvero-i šesterojezgrenih Intelovih procesora bilježi oko 60% bolje performanse, dok 27-inčni model s 9. generacijom i osam jezgri može biti i do 2,4 puta brži od prethodnika (napomenimo kako su spomenuti najjači procesori tek opcije za najskuplje modele u obje dijagonale, za koje treba nadoplatiti, kod 21,5" iMaca 200 dolara, a uz 27" model 400 dolara).

Radeon Pro Vega kartice stižu na obje dijagonale zaslona (ali tek kao opcija, uz nadoplatu 350 dolara za 21,5", odnosno 450 USD za 27" iMac), a iz Applea kažu kako daju 50 do 80-postotno ubrzanje izvođenja grafičkih zadaća i kao takve su idealne za uređivanje videa, rad s 3D sadržajima i izradu igara visoke rezolucije.

Nevjerojatno, ali Apple nije odlučio išta promijeniti što se tiče pohrane podataka, pa su novi iMacovi opremljeni istim hibridnim Fusion diskovima, kao i modeli iz 2017. godine. Tko poželi SSD morat će osjetno doplatiti za taj "luksuz".

Novi iMac s ekranom dijagonale 21,5 inča i Retina 4K zaslonom koštat će od 1.299 dolara na više, a 27-inčni s Retina 5K zaslonom s cijenama kreće od 1.799 dolara.

iMac Pro dobio je i inačicu s 256 GB radne memorije, ali cijenu istoga je bolje i ne gledati.

Za 25. ožujka najavljena je velika Appleova prezentacija koja će, čini se, ovoga puta biti gotovo u potpunosti posvećena predstavljanju novih usluga – vrlo vjerojatno video streaming servisa.