Apple u trećem kvartalu još jednom rekordno, ulagači nezadovoljni

Porastom prihoda od 20% Apple je zaključio protekla tri mjeseca i tako zaokružio još jednu financijski iznimno uspješnu fiskalnu godinu

Sandro Vrbanus petak, 2. studenog 2018. u 13:51

Kad Apple u posljednje vrijeme objavljuje svoje kvartalne, polugodišnje i godišnje poslovne rezultate, obično se ponavljaju iste fraze – rekordna razina prihoda, dobiti i prodaje – pa ništa drugačije nije niti ovog puta. Jučer su tako objavljeni poslovni rezultati pokazali da je ova kompanija u trećem kvartalu ove godine zabilježila nikad bolje stanje financija.

U promatrana tri mjeseca Apple je uprihodio 62,9 milijardi dolara, što je za čak 20% više nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga je kao neto dobit ostalo 14,1 milijardi dolara, odnosno čak 41% više nego lani.

Prosječna prodajna cijena iPhonea je 793 $

Ovim rekordnim kvartalom Apple je zaključio i svoju fiskalnu 2018. godinu u kojoj je premašio 2 milijarde do sada isporučenih uređaja zasnovanih na iOS-u i obilježio 10 godina od pokretanja App Storea. Na razini cijele godine prihodi i dobit također su na najvišim razinama ikada, što bi trebao biti odličan uvod u posljednji kalendarski kvartal godine, tradicionalno najsnažniji u pogledu prodaje Appleovih proizvoda i usluga. Na godišnjoj razini Apple je zabilježio prihode od 265,6 milijardi, te dobit od 59,5 milijardi dolara.

U protekla je tri mjeseca, od srpnja do rujna, Apple prodao 46,9 milijuna iPhonea (200 tisuća više nego lani), 9,7 milijuna iPada (lani 10,3 milijuna), te 5,3 milijuna Mac računala (5,4 milijuna prošle godine). Ovi podaci nisu, za razliku od rekordnih prihoda od usluga, razveselili analitičare i ulagače.

Možda upravo zbog potonjega ovo financijsko izvješće trebalo bi biti posljednje u kojem će Apple izvještavati o točnom broju prodanih iPhonea, iPada i Macova. Taj podatak ne odražava točno snagu njihovog poslovanja, kažu, pa će od sljedećeg kvartala u izvještajima stajati samo financijski podaci o prodaji (sve skupljih) računala i mobilnih uređaja.

Nezadovoljstvo ovim potezom i neispunjenim očekivanjima u pogledu financija investitori su popratili rasprodajom Appleovih dionica na Wall Streetu, pa je njihova vrijednost pala za oko 7%. Samim time Apple trenutačno nije više kompanija vrijedna bilijun dolara.