Apple želi da Siri "progovori" hrvatski i traži Hrvate koji bi radili na tome

U irskoj podružnici Applea traže se govornici hrvatskog jezika vični pravopisu, gramatici i razumijevanju, a sve kako bi pametna virtualna asistentica Siri dobila mogućnost baratanja našim jezikom

Sandro Vrbanus utorak, 29. rujna 2020. u 23:55

Appleova virtualna pomoćnica Siri prisutna je na mobitelima već šest godina, a za veću tržišnu penetraciju svakako im je bitno pokriti nova govorna područja. Jedno od njih, kako se može zaključiti prema nedavno objavljenom oglasu za posao, je i ono – Hrvatske. Naime, Apple u svojoj europskoj centrali u Corku u Irskoj zapošljava ljude na radnom mjestu "Siri Annotation Analyst", pod uvjetom da su govornici hrvatskog jezika.

Osim tečnog hrvatskog u govoru i pismu, traže i izvrsno poznavanje gramatike te vještine provjeravanja pravopisa. Oni koji bi željeli raditi u Appleu i pomoći u tome da Siri napokon "progovori" hrvatski moraju posjedovati i vještinu slušanja i razumijevanja nijansi hrvatskih dijalekata iz raznih dijelova zemlje.

Glasovne naredbe uskoro i na hrvatskom?

"Hej Siri, sviraj onu moju..."
"Hej Siri, sviraj onu moju..."

Kako se iz ovog oglasa može zaključiti, Apple želi raditi na proširenju jezičnih mogućnosti svoje virtualne asistentice na mobilnim uređajima, satovima, računalima, slušalicama i pametnim zvučnicima. Siri bi tako, osim što bi razumjela naredbe izgovorena na hrvatskom, vjerojatno mogla i odgovarati na našem jeziku, jer se među potrebnim vještinama budućih zaposlenika traži i "kritičko mišljenje za evaluaciju Sirinog korištenja jezika i dijalekta".

Osim hrvatskoga, Siri bi mogla početi "učiti" i druge istočnoeuropske jezike kao što su mađarski, ukrajinski, slovački, češki, grčki, rumunjski i poljski. MacRumors na temelju ovih informacija špekulira i da bi navedeni jezici mogli uskoro, osim unutar sustava glasovnih naredbi, biti podržani i unutar nove aplikacije za prevođenje Translate koja je sastavni dio iOS-a 14. Za sada je Siri dostupna u 37 zemalja svijeta.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi