Appleov Siri i u inačici za koju nije potrebna internetska veza

Apple u patentu opisuje način rada asistentice Siri bez internetske veze, koji bi bio ograničen na najosnovnije operacije kao što je postavljanje budilice ili otvaranje aplikacija

Matija Pavlić petak, 16. studenog 2018. u 03:02

Prema svemu sudeći Appleova virtualna asistentica Siri mogla bi u budućnosti dobiti inačicu koja za rad neće zahtijevati internetsku vezu. To je vidljivo iz novog patenta kojeg je registrirala tvrtka iz Cupertina.

Umjesto da korisnički upiti budu obrađeni na poslužitelju oni bi prema ovom patentu mogli biti odrađeni lokalno na samom uređaju. Naravno, mogućnosti asistentice Siri koja se izvodi u lokalnom okruženju će biti ponešto ograničenih mogućnosti usporedi li se ona sa klasičnom inačicom koja za rad treba internetsku vezu.

Inačica koja se izvodi na lokalnom uređaju korisniku će pružiti mogućnost da pomoću glasovne naredbe otvori aplikacije, postavi budilicu, postavi podsjetnik ili pak posluša glazbu koja je pohranjena na samom uređaju (dakle mogućnosti koje ne zahtijevaju internetsku vezu).

Ova lokalna inačica koristiti će strojno učenje, najvjerojatnije uz uporabu Neural Engine koprocesora koji se već nalazi u najnovijim inačicama Appleovih čipova iz A serije.

U konačnici svaka bi se korisnikova naredba obrađivala dva put te bi se odabralo ono rješenje koje umjetna inteligencija smatra optimalnijom, a to je ujedno i mehanizam koji bi osigurao da Siri bude dostupna čak i kada poslužitelj za obradu korisnikovih zahtjeva nije dostupan. Kako je riječ o patentu zasad nije poznato kada bi tvrtka iz Cupertina mogla ovu novost i zaista implementirati ovu mogućnost u Siri.