iPhone SE neće biti jedini "jeftini" uređaj iz Applea ove godine, u pripremi su i jeftiniji iPadi

Apple čini se nije završio s jeftinijim uređajima za 2020. godinu. Nakon iPhonea SE u drugom dijelu godine trebao bi stići i jeftiniji 10,8“ iPad, a početkom iduće i jeftiniji iPad mini

Stjepan Bilić subota, 16. svibnja 2020. u 16:31

Apple je nedavno predstavio jeftini iPhone SE. Podsjetimo, radi se o novom pametnom telefonu iz serije „SE“ za 2020. godinu. Iako je dizajnom identičan iPhoneu 8, unutrašnjost mu je obnovljena s novijim i snažnijim hardverom, a RAM je povećan za 50% u odnosu na iPhone 8. Novi iPhone SE zgodan je uređaj za sve koji žele kompaktniji i jeftiniji uređaj od onih iz serije iPhone 11.

I dok se činilo kako će iPhone SE biti jedini Apple uređaj ove godine koji će imati nižu cijenu, Ming-Chi Kuo je zadnjih dana došao do informacija koje govore kako ih u skorije vrijeme možemo očekivati još. Apple prema izvoru za drugu polovinu godine planira jeftiniji 10,8“ iPad. Možebitnu cijenu ne navodi za sada, ali ako žele ponuditi jeftiniji uređaj, ista ne bi trebala biti veća od 329 USD koliko trenutno stoji 10,2“ iPad.

Kuo navodi kako početkom iduće 2021. godine možemo očekivati i novi model iPada mini. Apple navodno i s ovim modelom želi zadržati „iPhone SE strategiju“ što znači kako bi i on trebao biti cjenovno povoljniji u odnosu na aktualni 7,9“ model. Koliku će dijagonalu zaslona imati novi „mini“ Kuo ne navodi, ali ako Apple namjerava zadržati oznaku „mini“ u nazivu, dijagonala ne bi trebala ići iznad 9 inča.

Iako se iz navedenog čini da je Apple svoj fokus prebacio na jeftinije uređaje, tomu nije tako. U planu su i drugi uređaji iz takozvane Premium domene koje će standardno odlikovati viša (visoka) cijena – iPhone 12 primjerice ili Apple pametne naočale o kojima su ponovno krenule glasine. U prilog toj tezi ide i sam Apple. Naime, upravo su potvrdili kako su u svoj portfelj uvrstili još jednu tvrtku – NextVR. Kako se iz naziva tvrtke da zaključiti ista se bazi VR tehnologijama. Iako Apple ne otkriva financijski dio posla, 9to5Mac procjenjuje kako je riječ o iznosu od oko 100 milijuna američkih dolara.

Kuo smatra kako će Apple svoje naočale predstaviti najranije 2022. godine. No, Youtuber Jon Prosser se ne slaže s navedenim terminom. Prosser navodi kako će Apple naočale predstaviti ranije - sredinom 2021. godine, negdje između ožujka i lipnja 2021.