Od sada možete dodati virtualne lasere i konfete na Appleove Clips videozapise

Pomoću AR Spaces u 3,1 verziji Clipsa, korisnici lako mogu skenirati sobu i uživo vidjeti efekte koji oživljavaju dinamično osvjetljenje, padajuće predmete i druge prizore

Matej Markovinović srijeda, 28. travnja 2021. u 15:19

Prema objavi na Appleovom Newsroomu, nova će verzija aplikacije Clips pomoću proširene stvarnosti (AR) omogućiti korisnicima dodavanje virtualnih lasera, konfeta, prizmi, disko svjetala, šarenog plesnog podija, iskrica, zvjezdane prašine i balona u obliku srca.

Naime, radi se o značajki AR Spaces, koja će omogućiti korisnicima Appleovih uređaja opremljenim s LIDAR-om, dodavanje interaktivnih efekata unutar prostorije u kojoj se nalaze. LIDAR tehnologiju trenutno koriste iPhone 12 Pro i iPad Pro modeli iz 2020. godine.

U objavi se navodi da će AR Spaces raditi s ostalim efektima ugrađenim u Clips, poput animiranih naljepnica i emojija, pa će korisnici tako u potpunosti moći personalizirati svoje videozapise. Još se 2019. godine „šuškalo“ o Appleovim AR naočalama, no do sada se to još nije ostvarilo. Poznato je da izvršni direktor Applea, Tim Cook, voli eksperimentirati s AR-om, što je i potvrdio u intervjuu za The New York Times početkom mjeseca.

„Vi i ja upravo vodimo sjajan razgovor. Vjerojatno bi mogao biti i bolji da svoju diskusiju proširimo grafikonima ili drugim stvarima koje bi se mogle pojaviti“, objašnjava Cook. Istaknuo je i svoje zamisli o tome da se AR koristi u zdravstvu, obrazovanju, maloprodaji i video igrama.