Apple priprema AR naočale kao dodatak za iPhone?

Prema navodima obično pouzdanog analitičara Ming-Chi Kua, u drugom kvartalu sljedeće godine Apple bi mogao predstaviti svoje prve pametne naočale za proširenu stvarnost

Sandro Vrbanus petak, 11. listopada 2019. u 12:00

Priznati analitičar Ming-Chi Kuo ovih dana radi prekovremeno. Samo od početka listopada objavljivao je informacije o mogućoj budućoj prodaji iPhonea do kraja godine, planovima Applea za lansiranje druge generacije modela iPhone SE, kao i o mogućim novim iPadima Pro i MacBook računalima. Najnovija informacija koju je proslijedio medijima tiče se navodnih planova Applea vezanih uz lansiranje AR naočala.

Pametne naočale s mogućnošću prikaza sadržaja u proširenoj stvarnosti nisu se baš "primile" kod korisnika kada ih je u obliku Google Glassa lansirao Appleov veliki konkurent, no Kuo kaže kako će Apple imati ponešto drugačiji pristup ovom tržištu. Prije svega, naočale će im izrađivati specijalisti za izradu običnih dioptrijskih naočala Changying Precision, umjesto da samo prodaju dodatak koji se stavlja na bilo koje druge naočale.

Naočale samo uz iPhone

Nadalje, Apple će ovaj proizvod usko vezati uz iPhone, i prodavat će ih kao dodatak svojem pametnom telefonu. Dakako, one će trebati iPhone za funkcioniranje jer će se na njemu izvoditi sve računalne zadaće – naočale će imati tek zadatak reproducirati dobivene podatke na stakla u vidu proširene stvarnosti. Za te će svrhe, vjerojatno, morati imati i ugrađene kamere i niz senzora.

Apple navodno već priprema i poseban operacijski sustav, nazvan rOS, na kojem će pametne AR naočale biti zasnovane ("r" u ovom slučaju predstavlja riječ "reality", kaže Kuo). Svoj prvi izdvojeni AR proizvod Apple bi mogao predstaviti u drugom kvartalu sljedeće godine, dakle nekad u vrijeme kada se tradicionalno održava WWDC. Kuove navode potvrđuju i nedavni pronalasci "tragova" AR uređaja u aplikaciji Find My unutar iOS-a 13.