Viralna aplikacija Retro Pod, koja iPhone pretvara u iPod, uklonjena iz App Storea

Kada je aplikacija krajem prosinca prošle godine predstavljena ubrzo je postala hit na TikToku i tako privukla pažnju Applea koji nije dugo čekao te ju uklonio iz App Storea

Tomislav Stanković subota, 14. siječnja 2023. u 10:10
📷 Image: unsplash.com/@sidem0n
Image: unsplash.com/@sidem0n

Aplikacija je imala 443.000 preuzimanja na iOS-u, uključujući 275.000 preuzimanja u samo prvom tjednu siječnja te bila na 11. mjestu među glazbenim aplikacijama u SAD-u prije nego što je uklonjena 8. siječnja, objavila je tvrtka Sensor Tower, prenosi The Verge.

Razlog njezinog uklanjanja može se pronaći u pravilima App Storea koja eksplicitno navode da nije dopušteno objavljivati aplikacije koje kopiraju Appleove proizvode. Iako Apple za sada još nije dao službeni komentar.

Istu sudbinu doživjele su i druge slične aplikacije koje su kopirale neke od Appleovih proizvoda. Jedan od primjera je i aplikacija Rewound iz 2019. koja je nakon 150.000 preuzimanja bila uklonjena sa App Storea

Zajedničko tim primjerima je, uz kršenje Appleovih pravila, upravo njihova popularnost. Kako bi koja od aplikacija postala popularna tako bi privukla pažnju i uskoro bila uklonjena.

Neka od ograničenja ipak su se zaobišla objavom web verzije iPoda: