New York Times prelazi na tamnu stranu weba

Ugledna američka novina odlučila je pokrenuti stranicu s vijestima na Dark webu kako bi svi njihovi čitatelji imali pristup informacijama

Sandro Vrbanus subota, 28. listopada 2017. u 12:00

Američki New York Times, jedna od najuglednijih novinskih kuća u svijetu, odlučila se na pomalo neuobičajen korak. Otvorili su, naime, stranicu na Dark webu, kojoj se može pristupiti samo putem Tor preglednika. Stranica je smještena, kao i ostale na tamnom webu, na vlastitu .onion domenu (www.nytimes3xbfgragh.onion) i do nje se može samo preko kriptirane Tor mreže.

Iz NYT-a pojašnjavaju da su se na ovaj potez odlučili kako bi svi njihovi čitatelji, iz bilo kojeg dijela svijeta, mogli pristupiti stranicama i dobiti kvalitetne i pravovremene informacije – bez obzira na to nalaze li se na nekom području gdje se sloboda izražavanja ograničava. Tor stranice daleko je teže nadzirati i blokirati im pristup, a svi čitatelji koji će se na ovaj način spajati na njihovu Onion stranicu bit će enkripcijom zaštićeni od mogućeg nadzora komunikacija.

Stranice NYT-a na Dark webu i dalje su samo eksperimentalne i kontinuirano se razvijaju, poručuju iz ove kuće, pa još uvijek ne dopuštaju prijavu korisnika i ostavljanje komentara. No, konačni im je cilj na Tor mreži imati potpuno funkcionalnu kopiju svoje osnovne stranice koja postoji na "klasičnom", svima dostupnom webu.

Anketa Glasanje do 4.11.2017. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: