Edifier S2000 Pro - Tako se to radi

U Edifierove aktivne zvučnike S2000 Pro zaljubit ćete se na prvi pogled, a onda još jednom kad ih čujete. Za traženi novac zaista je teško domoći se kvalitetnije i impresivnije akustičke prezentacije

Davor Šuštić petak, 27. prosinca 2019. u 22:40
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 1” visokotonac + 5,5” woofer
Pojačalo 50 W bas-srednjetonci + 12 W visokotonci
Frekvencijski odaziv 48 Hz – 20 kHz
Ulazi Bluetooth 4.0 (SBC, aptX), RCA, optički, koaksijalni, balansirani
Dimenzije i masa (po zvučniku) 203 x 343 x 267 mm / 8,3 kg
Jamstvo 2 godine

Ako barem donekle pratite svijet visokokvalitetnog zvuka, ili ste barem čitali nedavnu recenziju zvučnika S880DB, Edifier vam ne treba posebno predstavljati. Riječ je o kanadsko-kineskom proizvođaču koji je ime izgradio na aktivnim zvučnicima s odličnim omjerom cijene i performansi. U ovoj recenziji pozabavit ćemo se tvrtkinim modelom S2000 Pro, koji u potpunosti odgovara tom opisu. Premda ovi zvučnici stoje nemalih 3.290 kuna, jednom kad ih opipate, proučite i poslušate, zapitat ćete se kako je moguće da ne koštaju mnogo, mnogo više.

Riječ je o zvučnicima bookshelf formata i pozamašnih gabarita, taman toliko velikima da još uvijek neće izgledati neprirodno kad se postave pored monitora i koriste s male udaljenosti, ali ni u slučaju da ih smjestimo u dnevni boravak, na komodu ili stalke. Edifier nigdje ne definira jesu li predviđeni za korištenje u nearfieldu ili na većoj udaljenosti, čime nam na neki način poručuju da oba načina primjene itekako dolaze u obzir. Stoga smo ih u podjednakoj mjeri testirali u kombinaciji s računalom (u kućnom uredu) i u dnevnom boravku, gdje su optikom bili povezani izravno s televizorom.

Nepotrebno golem i sasvim nepraktičan za korištenje – daljinski upravljač trebao bi biti bolji
Nepotrebno golem i sasvim nepraktičan za korištenje – daljinski upravljač trebao bi biti bolji

Prije iznošenja slušalačkih dojmova, recimo nekoliko riječi o kvaliteti izrade, prvom aspektu u kojem su nas Edifierovi zvučnici zadivili. Slutilo je na dobro već prilikom podizanja paketa na stol, kad smo ustanovili da zvučnici imaju pozamašnu masu. Nakon što smo ih otpakirali, postalo je jasno što ju uzrokuje: bočne stranice zvučničkih kutija načinjene su od prave brezovine, obojene prozirnim lakom. S prednje, stražnje, gornje i donje strane zvučnici su mat crni. Ta kombinacija boja i materijala oku je iznimno ugodna, osobito ako ne inzistirate na tome da vam zvučnici imaju posve tradicionalni, kutijasti oblik, zato što je on kod modela S2000 Pro razbijen blago nagnutom prednjicom i nenametljivim skošenjima na bočnim bridovima. Isporučuju se s dopadljivim zaštitnim mrežicama, a njihovim skidanjem postiže se da izgledaju nešto diskretnije. Baš ništa ne tjera vas da ih koristite, zato što su same membrane vrlo otporne na utiskivanje. Desni zvučnik ispod bas-srednjetonca još ima maleni ekran, na kojem se bijelim slovima ispisuje kratica trenutačno aktivnog ulaza. Čitljiv je samo s male udaljenosti – s dva ili više metra morat ćete imati vid snajperista da biste razaznali što na njemu piše.

Za razliku od zvučnika, priloženi daljinski upravljač upravo je nakaradan. Gigantskih je gabarita, bizarnog oblika i sadističke ergonomije; kad ga držite u ruci, palac vam neće moći dosegnuti ništa osim tipki za regulaciju glasnoće te puštanje, pauziranje i prebacivanje pjesama (potonje funkcioniraju samo kad glazbu puštamo preko Bluetootha). Da je daljinac upola manji, a svakako bi mogao biti, bez problema bismo mogli dohvatiti i ostale dostupne tipke – one za odabir ulaza, uključenje i isključenje te utišavanje zvuka (Mute), kao i odabir četiriju dostupnih akustičkih profila. Sami profili isti su kakve smo vidjeli kod drugih Edifierovih zvučnika: Monitor, Dynamic, Classic i Vocal. Razlika među njima vrlo je suptilna te u praksi nismo osjećali potrebu odmicati se od profila Monitor.

Digitalno, analogno i bežično

Sve dostupne kontrole i konektori poredani su po stražnjoj strani desnog zvučnika, koji također sadrži DAC, pojačala i svu elektroniku. Lijevi zvučnik zapravo je pasivan i prema njemu vodi samo jedan, neobično debeo i dugačak (pet metara!) kabel s 5-pinskim DIN konektorom. Ne bi bilo loše da se u paketu isporučuje i kraći kabel iste namjene, zato što petmetarski kabel u okolini računala može (i hoće) smetati.

Svi konektori i kontrole glasnoće, basa i visokih frekvencija smjestile su se na stražnju stranu desnog zvučnika
Svi konektori i kontrole glasnoće, basa i visokih frekvencija smjestile su se na stražnju stranu desnog zvučnika

Spomenute kontrole zapravo su potenciometri za reguliranje glasnoće zvuka te razine basa i visokih frekvencija. Upravljanje visokim i niskim frekvencijama funkcionira samo kad se koriste analogni ulazi. Potenciometar za glasnoću može se pritisnuti te se tako prebacujemo između aktivnih ulaza, u slučaju da za istu namjenu ne želimo koristiti spomenuti daljinac.

Što se konektora tiče, Edifierovi zvučnici raspolažu s ukupno četiri žična ulaza: digitalnim optičkim i koaksijalnim, analognim RCA te, vrlo zanimljivo, balansiranim. Za potonji ćete trebati izvor zvuka s balansiranim izlazom i pripadajuće kabele s XLR konektorima. USB DAC-a, koji bi trivijalizirao proces spajanja s laptopima i stolnim računalima bez optičkog izlaza, nažalost, nema. S tim na umu, da biste S2000 Pro povezali s računalom, morat ćete se pobrinuti da vam zvučna kartica ima optički izlaz. Ukoliko on ne postoji, pomoći si možete kupnjom jeftine USB zvučne kartice s optičkim izlazom, kakve se na tržištu mogu pronaći za stotinjak kuna.

Moćne zvučničke jedinice pokreće pažljivo odabrana elektronika
Moćne zvučničke jedinice pokreće pažljivo odabrana elektronika

Tu je i jedan bežični ulaz – Bluetooth 4.0, s podrškom za kodek aptX. Naravno, ako želite da digitalno-analognu konverziju signala obavlja DAC u zvučnicima, a ne u izvoru zvuka (računalo, mobitel, prijenosni svirač, CD player ili nešto peto), morat ćete se držati digitalnih ulaza – optičkog, koaksijalnog ili Bluetootha.

To je nešto što ćete definitivno htjeti, jer je Edifier ove zvučnike opremio poznatim i priznatim Burr Brownovim DAC-om PCM1802, sposobnim za 24-bit/192 kHz reprodukciju. Njemu su pridružena pojačala D klase, pri čemu jedno hrani bas-srednjetonske jedinice s 50 W po kanalu, a drugo je zaduženo za visokotonce, kojima isporučuje 12 W snage. Bas-srednjetonci imaju aluminijske kupole i veličine su 5,5 inča, a planarna dijafragma visokotonaca je 1-inčna. Bas-refleksni otvori smješteni su straga pa priljubljivanje zvučnika uza zid nije dobra ideja. S druge strane, već malo odmicanje od zida, od nekakvih dvadesetak centimetara, rješava većinu problema s udarom niskih frekvencija koje zvučničke kutije ispuštaju straga. Premda su zvučnici poveliki i sposobni isporučiti ozbiljnu količinu basa, tvornički ugrađene nožice osiguravaju dovoljnu separaciju od podloge – u praksi se nismo susreli s neugodnim odzvanjanjem basa ili prijenosom vibracija na radnu površinu.

Med i mlijeko

Zaista odličan cjelokupni dojam postao je zaokružen i potpun kad smo Edifierove zvučnike S2000 Pro povezali s izvorima zvuka – računalom s EVGA-inom zvučnom karticom Nu Audio, Sonyjevim televizorom Bravia KD-55XF9005 te mobitelom s Androidom koji podržava Bluetooth kodek aptX.

Separacija od podloge postignuta je pomoću tvornički ugrađenih nožica. Unatoč zaista dubokom i moćnom basu, nismo imali problema s vibracijama radne površine kad smo zvučnike koristili u nearfieldu
Separacija od podloge postignuta je pomoću tvornički ugrađenih nožica. Unatoč zaista dubokom i moćnom basu, nismo imali problema s vibracijama radne površine kad smo zvučnike koristili u nearfieldu

Zvuk koji proizvode ima izražene hi-fijaške karakteristike: iznimno je uglađen, sjajno povezan u čitavom frekvencijskom spektru, posve neumarajući i prezentiran s impresivnom koherentnošću i autoritetom. Ovo su, bez ikakve sumnje, akustički najuvjerljiviji aktivni zvučnici s 5,5-inčnim bas-srednjetonskim jedinicama koje smo u novije doba imali prilike poslušati.

Kao što smo već spomenuli, bas seže iznenađujuće duboko, a krasi ga konkretan i upečatljiv udar te brzina dostatna za uspješno praćenje vrlo zahtjevnih glazbenih žanrova, kao što su neke podvrste metala, gdje dvostruka bas-pedala i blast beatovi ne praštaju imalo tromiji bas. Energije mu ne ponestaje apsolutno ni u jednom segmentu donjeg spektra frekvencija. Pretapanje u srednje frekvencije praktički je besprijekorno, a tamo se sveopće oduševljenje nastavlja, jer do izražaja dolazi prirodnost i čistoća vokala, kako muških, tako i ženskih. Precizna i kvalitetna reprodukcija svega, uključujući kojekakve detalje i finese, nastavlja se i na putu prema visokim frekvencijama, koje su, pak, reproducirane s obiljem detalja i zraka, a bez natruha oštrine i suvišne prodornosti. Pridodamo li svemu tome zaista široku zvučnu pozornicu i preciznu stereo sliku, sasvim je očito da se akustičke karakteristike Edifiera S2000 Pro opisuju isključivo superlativima.

Bočne stranice zvučničkih kutija načinjene su od brezovine, što im daje pozamašnu masu i zaista lijep izgled
Bočne stranice zvučničkih kutija načinjene su od brezovine, što im daje pozamašnu masu i zaista lijep izgled

Treba istaknuti da sve spomenuto u podjednakoj mjeri vrijedi za slušanje u nearfieldu i dnevnom boravku. Pretpostavljali smo da će na udaljenosti od nekoliko metara bas izgubiti dio energije i dubine, ali to se u praksi nikad nije dogodilo – zvučnici su nastavili zvučati profinjeno i moćno.

Što se bežičnih performansi tiče, one su, sasvim očekivano, lošije od žičnih, zato što zvučnici svakako imaju kvalitetu potrebnu da kompresija Bluetooth kodeka bude čujna. U tom smislu dobro bi im došla podrška za još naprednije kodeke, kao što su aptX HD i LDAC. Ipak, ako Bluetooth nećete koristiti kao primarni način reprodukcije, što za većinu korisnika ionako neće biti slučaj, sve ovo ne bi vas trebalo pretjerano dirati. Za tulume i “nekritičko” pozadinsko slušanje, postojeća Bluetooth povezivost sasvim je dostatna.

Za traženih 3.300 kuna, ne padaju nam na pamet zvučnici koji će ponuditi višu kvalitetu zvuka, a da su istodobno aktivni, dakle, da vas lišavaju potrebe za kupnjom pojačala i zvučničkih kabela. Svesrdna preporuka!

Edifier S2000 Pro

  • Izvanredna kvaliteta zvuka
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Kvalitetna ugrađena elektronika
  • Odličan omjer cijene i performansi
  • Svi potrebni kabeli u paketu
  • Nezgrapan daljinski upravljač
  • Cijenili bismo dodatni, kraći kabel za povezivanje lijevog i desnog zvučnika
  • Nije podržano spajanje putem USB-a
Zvuk 10
Izrada 10
Povezivost 7
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 3.290 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HD INFO
Bug 326 siječanj 2020.