Savitljivi ekrani za preklopne mobitele mogli bi biti prekriveni dijamantnim staklom

Američka kompanija AKHAN Semiconductor ima tehnologiju kojom bi, kažu, mogli zaštititi sve preklopne mobitele u budućnosti i dati im "staklene" savitljive ekrane

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. siječnja 2020. u 06:00

Preklopni mobiteli mogli bi biti hit ove godine, ako ne i desetljeća – naravno, ako ih proizvođači uspiju učiniti dovoljno dobrima i cjenovno prihvatljivima da ih prigrle prosječni kupci. Najveći izazov u njima je, dakako, izrada ekrana koji bi se mogao preklapati stotine tisuća puta, a da ostane jednako kvalitetan za prikaz slike i zadrži svojstva osjetljivosti na dodir.

Da to nije nimalo jednostavno vidjeli smo na primjeru prvog Galaxy Folda, no u međuvremenu su se pojavila rješenja koja obećavaju – no sva ona zasnovana su na čisto plastičnom ekranu koji je kao takav podložan oštećenjima raznih vrsta. Sada se, pak, u ovu priču uključuje i američka kompanija AKHAN Semiconductor.

Oni su na prošlotjednom CES-u prikazali svoju inovaciju Miraj Diamond Glass, materijal stvoren od laboratorijski izrađenog dijamanta. Čestice ovog materijala se u slojevima debelima (ili bolje rečeno tankima) 100 nanometara mogu aplicirati na plastične materijale, polimere ili pak razna savitljiva stakla. Premaz je, tvrde iz kompanije, vrlo čvrst i otporan na udarce i ogrebotine, a opet potpuno savitljiv.

Fantastična svojstva

Osim za zaštitu ekrana isto se rješenje može primijeniti i na kućište mobitela jer ga je moguće aplicirati i na, primjerice, keramiku. Miraj Diamond Glass također odbija vodu i druge tekućine bez potrebe za dodatnim slojevima zaštite, a koristan je i kod hlađenja jer raspršuje toplinu. K tome – navodno neće biti ništa skuplji od standardnog Gorilla Glassa koji se danas koristi u brojnim mobitelima.

Takav sloj značajno ojačava svaki preklopni zaslon bez da utječe na njegovu funkcionalnost. Osnivač Adam Khan kaže da već imaju značajan interes od strane proizvođača mobitela koji bi ovo dijamantno staklo ugrađivali u svoje uređaje. Prototip u stvarnoj primjeni tek trebaju prikazati.