Umjetna inteligencija gleda krimiće

Znanstvenici su pokušali istrenirati neuronsku računalnu mrežu da pogodi krivca u popularnoj TV seriji CSI

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. studenog 2017. u 19:00

Sa sveučilišta u Edinburghu dolazi zanimljiv rad skupine znanstvenika koji se bave jezikom, percepcijom i umjetnom inteligencijom. Oni su kao svoju hipotezu postavili činjenicu da se u pojednostavljenim kriminalističkim slučajevima, kakve prezentira popularna televizijska serija CSI, razumijevanjem stvarnog jezika i "provlačenja" radnje kroz neuronsku mrežu može uz pomoć računala predvidjeti rasplet slučaja.

Svoju su umjetnu inteligenciju zasnovanu na neuronskoj mreži "trenirali" tako što su joj dali da pregleda ukupno 39 epizoda serije CSI, u kojima je razriješeno 59 slučajeva. Algoritmi su tako pokušali "naučiti" tražiti informacije koje će dovesti do počinitelja, i to prikupljajući audio i video "dokaze", te analizirajući scenarij svake pojedine epizode.

U konačnici je pred računalo stavljen zadatak – trebalo je prije kraja epizode pronaći krivca. Nakon relativno malo odgledanih epizoda ovaj je sustav bio u mogućnosti identificirati kriminalca u oko 60% slučajeva. U usporedbi s ljudima, rezultat i nije tako sjajan. Prosječni gledatelj krimića pogađa krivca u 85% slučajeva.

Algoritmi neće zamijeniti istražitelje

No, ljudi imaju tendenciju duže čekati prije nego otkriju svoj izbor, dok strojevi predviđanja daju ranije. Naravno, nitko ne očekuje da će ovaj sustav početi rješavati prave zločine (jer su nemjerljivo kompliciraniji od zapleta u TV seriji), no s unaprjeđivanjem algoritama on bi mogao biti iskorišten za automatsku izradu sažetaka najbitnijih trenutaka video zapisa, serija, filmova, i slično.