Početkom 2021. godine Google Hangouts odlazi u mirovinu, a kao zamjena dolazi Chat

Google je putem službenog bloga najavio kako početkom 2021. godine kreće u proces gašenja Hangouts servisa. Postojeći korisnici postepeno će biti prebačeni na Chat

Stjepan Bilić srijeda, 21. listopada 2020. u 06:00

Google je još krajem 2018. godine najavio kako će u naredne dvije godine početi s gašenjem servisa Hangouts. Putem službenog bloga Google je otkrio kako će započeti s procesom gašenja Hangoutsa početkom iduće, 2021. godine. Sam proces odvit će se u par faza, a bude li sve išlo prema planu završit će do kraja prve polovice godine.

Google je najavio kako će sve postojeće korisnike Hangoutsa besplatno nadograditi, odnosno prebaciti, na Chat. Kako bi korisnicima što više olakšao prelazak Google će pripremiti posebne alate koji će ih automatski prebaciti, zajedno s podatcima poput poruka, kontakata i povijesti komunikacije prebaciti u Chat.

Korisnici koji su koristili Google Fi zajedno s Hangoutsom ubuduće će morati koristiti drugu aplikaciju za slanje i primanje tekstualnih poruka – Messages. Slično čeka i korisnike glasovnih usluga – Google Voice, koji će ubuduće za te potrebe koristiti aplikaciju Voice . Podrška za grupne pozive unutar Hangoutsa ugasit će se nešto ranije – u studenom 2020. godine, a dalje će se nastaviti koristiti kroz aplikaciju Meet.

Chat je trenutno dostupan samo za korisnike koji su se odlučili na plaćanje pretplate za Google Workspace. Kada Google krene s gašenjem Hangoutsa Chat će postati besplatan kao dio servisa za webmail (Gmail) te kao zasebna aplikacija. Dok sve korisnike Google ne prebaci na Chat oba servisa, i Chat i Hangouts će joj neko vrijeme biti dostupni istovremeno. Jednom kad proces prebacivanja završi Hangouts će se upisati na podugačak popis Googleovih ugašenih servisa.

Na stranici Killed by Google možete se podsjetiti koje je sve servise i aplikacije Google tijekom godina ugasio. Trenutno ih je 208, a do kraja 2020. i početka 2021. bit će ih još – Trusted Contacts gasi se 1. prosinca 2020., Google Cloud Print  gasi se 31. prosinca 2020. godine, a Google App Maker, 19. siječnja 2021. godine.