Brave - web preglednik s drukčijim pogledom na oglase

Ovo je web preglednik koji s jedne strane želi zaštiti privatnost korisnika koja je narušena katkada iznimno agresivnim praćenjem kako bi se prikazivali oglasi, a s duge pronaći bolji način za serviranje oglasa kako bi na dobitku bili svi – korisnici i oni koji od oglasa žive…

Matija Gračanin utorak, 3. studenog 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Brave
Namjena Web preglednik
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Brave Browser je web preglednik kojeg sufinancira Brendan Eich, bivši CEO Mozille, a temelji se na Chromiumu te se ponajprije ističe činjenicom da integrira alat za blokiranje oglasa na web stranicama. Doduše, imajući na umu da se web stranice većim djelom financiraju upravo oglasima i da o njima ovisi i njihov opstanak, Brave nudi i vrlo specifičan pristup.

Naime, može zamijeniti oglase na nekoj web stranici vlastitima pri čemu sami posjetitelji web stranica mogu odlučiti hoće li mikro financirati izdavače i na taj im način pomoći da opstanu tamo gdje je to moguće.

Osim toga, Brave integrira i HTTPS Everywhere, zna blokirati neželjene i potencijalno opasne oglase te spriječiti praćenje korisnika (bilo putem piksela, kolačića i raznih skripti) kao i spriječiti iskakanje prozora, a zgodno je i to što, između drugih, nudi laku mogućnost izbora zadane tražilice koje drže do privatnosti – DuckDuckGo i Qwant.

Uz to, relativno je dobro optimiziran što znači da bi potrošnja baterije trebala svima biti prihvatljiva, a i potrošnja internetskog prometa može biti smanjena. Tu su i brojne druge mogućnosti, pa oni koji traže svoj omiljeni web preglednik s posebnim naglaskom na zaštitu privatnosti, mogu probati upravo Brave – web preglednik koji pokušava promijeniti način na koji web stranice (pogotovo malih i nezavisnih izdavača) zarađuju i žive od oglasa.