Nitko ne zna gdje je osnivač Alibabe, Jack Ma

Osnivač Alibabe povukao se iz javnog života prije gotovo dva mjeseca, a otkako su pokrenute istrage koje propituju poslovanje njegovih kompanija čini se da je "nestao bez traga"

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. siječnja 2021. u 12:38

Posljednja dva mjeseca nije poznato gdje je, što radi i čime se bavi Jack Ma, dugo vremena najbogatiji Kinez i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Ma je poznat po tome što je osnovao najveću azijsku internetsku trgovinsku platformu Alibaba, a osim toga većinski je vlasnik financijske kompanije Ant Group. Prošle se godine povukao iz svakodnevnog vođenja svojih kompanija i posvetio se filantropiji i podučavanju. U jeku prvog vala pandemije spominjali smo ga i kada je Hrvatskoj donirao vrijednu medicinsku opremu preko svoje Zaklade Alibaba i humanitarne Zaklade Jack Ma.

Međutim, posljednjih mjeseci Ma je, iako službeno nije poslovno aktivan, došao pod povećalo javnosti. Prvo je 24. listopada javno kritizirao kineski regulatorni sustav i izjavio da on guši inovativnost. Obrušio se bio i na globalni financijski sustav za koji je ustvrdio da je "ostavština industrijskog doba", te kako ga treba reformirati i bolje prilagoditi mlađim ljudima i modernim vremenima.

Kritizirao vlasti, pa – nestao?

Nedugo nakon toga vlasti su pokrenule istragu protiv njegovog Ant Groupa, čija je inicijalna javna ponuda dionica (IPO) ubrzo potom otkazana. Krajem prosinca Kina je pokrenula istragu i protiv Alibabe optuživši kompaniju za monopolističko ponašanje, a Jack Ma se više nije pojavljivao u javnosti niti je bio aktivan na društvenim mrežama.

Ovih dana navršava se oko dva mjeseca otkako Ma nije viđen u javnosti, pa brojni mediji već špekuliraju da je nestao – namjerno ili ne – pogotovo jer se prije nekoliko dana nije pojavio niti na snimanju poslovnog reality showa Africa’s Business Heroes čiji je također bio pokretač. Putem glasnogovornika je, svima koji su za njega pitali, poručeno kako nemaju komentara o njegovim kretanjima.

Jack Ma inače je u prošloj godini bio 17. najbogatiji čovjek svijeta s procijenjenom vrijednošću imovine od 58 milijardi američkih dolara. Bio je dugo vremena i najbogatiji Kinez, no posljednjih tjedana je zbog svih navedenih istraga i sumnji njegovo bogatstvo smanjeno za oko 12 milijardi dolara, pa se trenutačno Ma nalazi na četvrtom mjestu ljestvice najbogatijih Kineza.