Jack Ma otišao iz Alibabe

Prvi čovjek velike internetske trgovine i najbogatiji Kinez, Jack Ma, danas je i službeno odstupio s mjesta prvog čovjeka Alibabe i otišao u mirovinu

Sandro Vrbanus utorak, 10. rujna 2019. u 15:48

Baš kao što je lani otprilike u ovo doba bio i najavio, Jack Ma, osnivač i suvlasnik internetskog koncerna Alibaba, danas je i službeno napustio operativnu ulogu prvog čovjeka te kompanije. 55-godišnji Ma je pokretanjem jedne od najvećih internetskih kompanija u svijetu zaradio sasvim dovoljno da se povuče u mirovinu i nastavi se ubuduće baviti tek filantropijom i edukacijom.

Za odlazak je odabrao upravo dan svojeg 55. rođendana, koji je ujedno i Dan učitelja u Kini. Jack Ma je, inače, karijeru započeo kao učitelj engleskog jezika i nadimak mu je Teacher Ma. Na njegovo će mjesto sada zasjesti i dosadašnji prvi operativac Alibabe Daniel Zhang.

Impresivna biografija

Jack Ma rođen je, dakle, prije 55 godina u kineskom gradu Hangzhou, gdje je završio fakultet. Deset je puta pokušao upasti na Harvard Business School, ali je svaku put bio odbijen. Od rane dobi učio je engleski jezik i radio kao turistički vodič. Jedan od prijatelja s kojima se dopisivao dao mu je nadimak Jack jer mu je bilo komplicirano izgovarati njegovo izvorno kinesko ime Ma Yun.

Do dobi od 35 godina odbijen je na mnogo poslova za koje se javio, da bi 1994. godine čuo za Internet i odlučio pokrenuti vlastiti posao. Prvo je to bila prevoditeljska agencija. Kasnije je stvorio web stranicu s općenitim turističkim informacijama o Kini, vrlo brzo dobio prve investicije i došao do faze kada je njegova stranica chinapages.com vrlo dobro zarađivala u SAD-u. 1999. godine je s još 18 prijatelja pokrenuo internetsku trgovinu Alibaba, koja danas vrijedi oko 480 milijardi dolara.

Jack Ma je trenutačno sedmi najbogatiji čovjek na svijetu s procijenjenom imovinom, prema Forbesu, od 37,4 milijarde dolara.