Gigabyte Z590 Vision G - S M.2 obdarena

Serija matičnih ploča Vision cilja na korisnike kojima PC služi za stvaranje sadržaja, odnosno, takozvane kreatore. Kad je riječ o čipsetu Z590, Gigabyte u ponudi ima dvije ploče Vision, a mi smo isprobali jeftiniju, s oznakom G

Denis Arunović petak, 26. veljače 2021. u 00:00
specifikacije - gigabyte z590 vision g
Čipset Intel Z590
Socket LGA-1200
Memorija 4 × DDR4, do 5.333 MHz, maks. 128 GB
PCIe konektori 1 × PCIe 4.0 x16 (CPU, dijeli kanale s M.2 utorima)
2 × PCIe 3.0 x16 (x4, čipset)
SATA / M.2 / U.2 6 × SATA, RAID 0, 1, 10 (čipset)
2 × M.2 NVMe PCIe 4.0 x4
2 × M.2 NVMe PCIe 3.0 x4
Mreža 1 × 2.5 Gb/s Intel
Audio Realtek ALC4080
Stražnji konektori 1 × LAN (RJ45)
1 × DisplayPort ulaz
1 × HDMI 2.0
1 × USB-C 3.2 Gen 2x2
1 × USB-C 3.2 Gen1
2 × USB 3.2 Gen2
4 × USB 3.2 Gen1
6 × audio konektor

Model Vision G gotovo je upola jeftiniji od modela Z590 Aorus Master. Samim time, i oprema ploče je rudimentarnija, pa se, osim priručnika za uporabu i CD-a sa softverom, u pakiranju nalaze samo četiri crna SATA kabela, vijci za montažu M.2 SSD-ova, ali i sonda za mjerenje buke unutar računala, specifična za Gigabyteove ploče. Ploča ima šest konektora za ventilatore, uredno razdvojena u dvije grupe na gornjem i donjem rubu ploče. Upravljanje njihovim brzinama izvrsno je riješeno, kako unutar BIOS-a, tako i unutar Windowsa, iako treba napomenuti da softver za upravljanje nema opciju za automatsko učitavanje s Windowsima. Brzina ventilatora može se vezati za različite temperaturne senzore, podesiti linearno ili stupnjevito, podesiti interval uzorkovanja temperature, te automatsko isključivanje ventilatora.

RGB osvjetljenje vrlo je skromno – postoji samo tanka traka u ukrasnom pokrovu VRM hladnjaka, te konektori za spajanje RGB traka. U tom smislu smo čak imali problema s G.SKILL-ovim modulima s RGB osvjetljenjem, jer se osvjetljenje na jednom modulu znalo isključiti kada bismo pokušali podesiti drugu boju pomoću pripadajućeg Gigabyteovog alata, što bi potrajalo dok ne bismo resetirali računalo. Gigabyte će to sigurno riješiti nadogradnjama BIOS-a, a u trenutku testiranja bila je dostupna samo verzija F2 (dakle, tek prva revizija nakon inicijalnog BIOS-a). Opcija Multi Core Enhancement, koja regulira trajanje Turbo modova procesora, i na ovoj ploči ne radi onako kako treba, odnosno stalno je uključena, bez mogućnosti isključivanja. Također smo uočili problem s netočnim množiteljem procesora – u praksi bi množitelj bio uvijek za jedan manji nego što je podešeno u BIOS-u. BIOS ove ploče nudi pregršt opcija za podešavanje, kako procesora, tako i memorije, te radi brzo, no prema svemu sudeći, treba određenu dozu poliranja.

Ispod bijelog ukrasnog oklopa na gornjem dijelu ploče nalazi se hladnjak naponskog modula. Sastoji se od jednog konvencionalnog grubog komada aluminija, te od rebrastog, u rashladnom smislu naprednijeg dijela crne boje. Dva su komada spojena s toplovodom cijevi, a hlade 13-faznu naponsku jedinicu, kod koje je 12 faza odvojeno za napajanje procesora, a jedna za napajanje integrirane grafike. Napajanjem upravlja jedan kontroler kao na modelu Master, ISL69269, koji u ovom slučaju radi u konfiguraciji 6+1. Na primarnih šest kanala spojeni su u paraleli 60-amperski SiC649A DrMOS-ovi (dakle, 12 faza ukupno), a sedma faza jednake je građe, samo bez udvostručavanja komponenti. U praksi se to rješenje solidno nosi s i9 procesorom (Core i9-10850K) koji je forsiran s MCE-om – bez dodatnog aktivnog hlađenja izmjerili smo 72 °C sa sondom, dok je kontroler prijavljivao 76 °C. S ručnim overklokiranjem procesora na 5 GHz, temperature rastu na 84 i 88 °C, što znači da je u takvim uvjetima preporučljivo složiti ventilator da puše na hladnjak. Od overklokerskih dodataka Vison G ne nudi ništa, no tu je barem jednostavna LED dijagnostika u donjem desnom kutu ploče.

Konfiguracija PCIe i M.2 utora na ovoj je ploči vrlo neobična. Iako ima tri x16 PCIe utora, samo je gornji spojen na procesor, dok su ostala dva spojena na čipset te imaju vlastite kanale, koje ne dijele s M.2 utorima. Donji je M.2 utor također spojen na kontroler u čipsetu, dok dva srednja M.2 utora (dijele zajednički hladnjak) dijele kanale s primarnim PCIe konektorom. U praksi to znači da popunjavanjem bilo kojeg od tih utora propusnost primarnog PCIe utora odmah pada na x8. Najviši M.2 utor, postavljen iznad primarnog PCIe konektora, trenutačno nije funkcionalan, jer je predviđen da koristi dodatne PCIe kanale Rocket Lake procesora. Samim time, ploču je, uz uporabu PCIe M.2 adaptera, već s postojećim procesorima moguće konfigurirati da primi čak pet M.2 SSD-ova, a s novijim procesorom šest. Također, možemo spojiti do šest SATA uređaja, a od internih konektora, na raspolaganju su nam i dva USB-a 2.0, jedan uspravni USB 3.2 Gen1, te jedan USB-C 3.2 Gen 2x2.

Na stražnjoj pločici nalazimo dva vanjska USB-a 2.0, četiri USB-a 3.2 Gen1 (označena plavom bojom), dva USB-a 3.2 Gen2 (označena crvenom bojom), dva USB-C konektora, od kojih je jedan USB 3.2 Gen1, a drugi USB 3.2 Gen 2x2. Koji je koji? To je nužno ustanoviti isprobavanjem jer Gigabyteovi inženjeri nisu posebno označili 20-gigabitni port. Tu su još suvišni kombinirani PS/2 port, 2,5-gigabitni LAN konektor (Intelov kontroler), šest analognih konektora zvučne kartice, HDMI izlaz i DisplayPort ulaz. Ideja je da na DisplayPort spojimo izlaz diskretne grafičke kartice, pa potom preko USB-C 3.2 Gen 2x2 porta računalo spojimo bilo na monitor, bilo na grafički tablet s integriranim ekranom.

Right Mark Audio Analyzer - performanse zvučne kartice 24 bit / 48 kHz
Frekvencijski odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB +0,03, -0,18 Vrlo dobar
Razina šuma, dB (A) -116,1 Odličan
Dinamički raspon, dB (A) 116.9 Odličan
THD, % 0,00243 Odličan
THD + šum, dB (A) -89,3 Dobar
IMD + šum, % 0,00288 Odličan
Stereo crosstalk, dB -96,8 Odličan
IMD na 10 kHz, % 0,00281 Odličan
Ukupna ocjena   Vrlo dobar

Zanimljivo je da se ploča može pohvaliti friškim ALC4080 audiočipom, koji u testiranju s aplikacijom RMAA isporučuje mjerljivo bolje rezultate od starijeg ALC1220 s ploče Master. Nažalost, Gigabyte je odlučio umjetno ograničiti njegovu funkcionalnost izostavljanjem optičkog izlaza.

Z590 Vision G je bez sumnje vrlo specifična ploča zahvaljujući neobičnoj konfiguraciji M.2 i PCIe konektora, te činjenici da raspolaže s DisplayPort ulazom i naprednim audio kontrolerom ALC4080. Ono što bode u oči jest izostanak Wi-Fi kontrolera što je malo apsurdno za ploču s cijenom preko 2.000 kuna, a tu su i mušice BIOS-a te pratećeg softvera, zbog čega je ovoj ploči pobjegla naša preporuka. 

Gigabyte Z590 Vision G

  • Pristojan VRM i njegovo hlađenje
  • Brz i moćan BIOS
  • Četiri M.2 utora s hladnjacima
  • Zvučna kartica ALC4080
  • Mnogo prostora za hladnjak procesora
  • Integrirana zaštitna ploča za konektore
  • Odlične mogućnosti kontrolera ventilatora
  • Ulaz DisplayPort
  • Općenito dobra ponuda vanjskih i unutarnjih konektora
  • Ne poštuje Turbo ograničenja procesora
  • Softver za upravljanje ventilatorima nema mogućnost automatskog pokretanja
  • Zvučna kartica nema optički izlaz
  • Nema Wi-Fi
Dodatne mogućnosti 8
Ponuda konektora 8
VRM i hlađenje 7
Performanse 9
Cijena 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 2.200 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Gigabyte
Bug 340 ožujak 2021.

Matične ploče s čipsetom Z590