Asus TUF Gaming Z590 Plus Wi-Fi - Dobro balansirana

Ploče iz serije TUF posljednjih godina plijene našu pozornost odličnim omjerom mogućnosti i cijene. Novi model, temeljen na čipsetu Z590, nastavlja tu tradiciju, ali donosi i neke zanimljive inovacije

Denis Arunović petak, 26. veljače 2021. u 00:00
specifikacije - asus tuf gaming z590 plus wi-fi
Čipset Intel Z590
Socket LGA-1200
Memorija 4 × DDR4, do 5.133 MHz, maks. 128 GB
PCIe konektori 1 × PCIe 4.0 x16 (CPU)
1 × PCIe 3.0 x16 (x4, čipset)
2 × PCIe 3.0 x1 (čipset)
SATA / M.2 / U.2 6 × SATA, RAID 0, 1, 10 (čipset)
1 × M.2 NVMe PCIe 4.0 x4
2 × M.2 NVMe PCIe 3.0 x4
Mreža 1 × 2,5 Gb/s Intel
Intel AX201 Wi-Fi 6 
Audio Realtek ALC S1200A
DTS Custom
Stražnji konektori 1 × PS/2
2 × antena
1 × LAN (RJ45)
1 × HDMI 2.0
1 × DisplayPort
1 × USB-C 3.2 Gen 2x2
2 × USB 3.2 Gen2
2 × USB 3.2 Gen1
2 × USB 2.0
5 × audio konektor
1 × SP/DIF out

S obzirom na ciljani tržišni segment, ne čudi što TUF Gaming ima skromnu dodatnu opremu, koja se sastoji od osnova – antene za Wi-Fi adapter i dva crna SATA kabela. Treba napomenuti da postoje dvije varijante te ploče – s i bez Intelove Wi-Fi 6 kartice, pa ako vam podrška za Wi-Fi ne treba, moguće je i malo uštedjeti prilikom kupnje.

Ploču krasi atraktivan crni dizajn s minimalnom izvedbom RGB osvjetljenja. LED-ice su implementirane na poleđinu desnog ruba PCB-a, i to na samo dva lokalizirana mjesta (iscrtkana). Ploča nudi i konektore za spajanje RGB traka – dvije 5-voltne i dvije 12-voltne. Ponuda konektora za ventilatore vrlo je dobra (šest komada), iako bismo voljeli da nisu toliko raštrkani po ploči, odnosno skriveni iza gornjeg hladnjaka. Ako je suditi prema dosadašnjim Asusovim rješenjima, mogućnosti regulacije brzine vrlo su dobre, bilo da je riječ upravljanju iz OS-a ili iz BIOS-a.

Na ploču je moguće ugraditi do tri NVMe SSD-a. Primarni utor, trenutačno nefunkcionalan, smješten je povrh primarnog PCIe utora. Samim time, oslobođen je prostor za ugradnju najvećih hladnjaka za procesor. Sekundarni M.2 utori, spojeni na čipset, položeni su u liniju, jedan iza drugog, ispod drugog x16 PCIe konektora, na donjem dijelu ploče. Svi M.2 utori inovativni su po tome što je u njih SSD-ove moguće fiksirati bez korištenja alata. Na mjestu gdje se kod ostalih ploča zavijaju vijci, TUF-ica ima plastične zakretne bravice, koje lako možemo okrenuti prstom. Iako ploča ima dva x16 utora, samo je gornji spojen na kontroler u procesoru. Donji ima x4 propusnost i povezan je na kontroler u čipsetu, jednako kao ostala dva utora, koji imaju samo jedan PCIe kanal. Nismo ljubitelji tih malih utora, jer su u većini slučajeva beskorisni, dok je x4 utore moguće iskoristiti za ugradnju dodatnih M.2 SSD-ova pomoću adaptera.

Ploča ima šest SATA portova, a oni su razdvojeni u dvije grupe. Veća grupa od četiri uspravna konektora smještena je na donjem rubu ploče, a dva položena konektora skrivena su na desnom rubu ploče u pokrov čipseta. Od ostalih bitnih internih konektora, tu su dva USB-a 2.0 na donjem rubu ploče, te USB-C i USB 3.2 Gen1 na desnom rubu ploče. Kao što je nerijetko slučaj na slabijim pločama, USB-C nije 10-gigabitni ili čak 20-gigabitni, već 5-gigabitni.

Gornjim dijelom ploče dominiraju crni hladnjaci naponskog modula procesora. Riječ je o dva razdvojena hladnjaka, što implicira slabije rashladne mogućnosti u odnosu na rješenja s toplovodnom cijevi. Svakako treba pohvaliti iskorak u smislu izbacivanja plastičnog ukrasnog oklopa. Iako se na prvi pogled čini da je oklop i dalje tu, zapravo je riječ o produžetku većeg hladnjaka VRM-a. Time, ne samo da je pojačano hlađenje naponske jedinice, već ploča ostavlja robusniji dojam u praksi. Ispod hladnjaka smještena je naponska jedinica, koja se sastoji od čak 17 faza temeljenih na DrMOS elementima.

Asus tu rabi cjenovno pristupačne 50-amperske DrMOS-ove NCP302150 tvrtke ON Semi. Za ilustraciju, jedan takav element košta 70 eurocenti, dok 90-amperski DrMOS-ovi koštaju po 4 eura. Fazama upravlja kontroler ASP19008, koji Asus markira kao vlastiti Digi+. Taj kontroler ima devet kanala, pa možemo zaključiti da su na osam kanala u paraleli spojene po dvije faze, bez korištenja doublera signala, dok je na posljednji kanal spojena samo jedna faza, koja napaja integriranu grafičku karticu. Kombinacija naponskog i rashladnog rješenja teoretski je izvedena vrlo pristojno, no za overklokiranje najjačih Intelovih procesora toplo preporučujemo nekakvo dodatno aktivno hlađenje hladnjaka naponske jedinice. U kombinaciji s našim i9 procesorom, na tvorničkim postavkama naponska jedinica dosegla je temperaturu od 72 °C što nije loše ako imamo na umu hladnjaci ploče nisu na raspolaganju imali zračnu struju (procesor je hlađen vodenim hlađenjem). Tu treba napomenuti da ploča na tvorničkim postakvama isključuje Turbo ograničenja procesora, tako da i9 pod puni opterećenjem iz utora vuče 250 W. Turbo ograničenja moguće je forsirati putem opcije Multi Core Enhancement u BIOS-u i tada procesor u jednakim uvjetima ne troši više od 125 W. Kada u cijelu priču uključimo ručno overklokiranje, temperatura naponske jedinice raste na 82 °C što je granično prihvatljivo i u tim uvjetima ne bi bilo loše imati ventilator koji puše po zagrijanim elementima ploče.

Na mogućnosti UEFI-ja nemamo zamjerke. Sve radi brzo i bez problema, a opcija je dovoljno za ploču ovakve klase. Regulacija brzine ventilatora je dobra, no Gigabyte po tom pitanju odrađuje bolji posao. 

Na stražnjoj ploči s konektorima, koja ima i integriranu zaštitu, nalazimo sedam USB portova, kombinirani PS/2 port, Display Port i HDMI, 2,5-gigabitni mrežni konektor, konektore za antenu Wi-Fi 6 kartice, te pet analognih i jedan digitalni konektor zvučne kartice. Konektorima upravlja ALC1200, Realtekov audiokodek srednje klase, što je još jedna Asusova ušteda. USB portovi propisno su označeni, ali Asus je škrtario na njihovim mogućnostima. Tako imamo dva USB-a 2.0, dva USB-a 3.2 Gen1 (plavi), dva USB-a 3.2 Gen2 (tirkizni) i jedan USB-C 3.2 Gen 2x2. S obzirom na mogućnosti čipseta, nadali smo se da će na ovoj ploči barem biti preskočeni USB 2.0 portovi, no to nije slučaj.

Asus TUF Gaming Z570 Plus Wi-Fi

  • Vrlo dobar naponski modul
  • Ukrasni oklop izveden od sâmog hladnjaka
  • Vrlo dobro hlađenje
  • Hladnjaci na svim M.2 utorima
  • Inovativni način montaže M.2 SSD-ova
  • Integrirana zaštitna ploča za konektore
  • Mnogo prostora za hladnjak procesora
  • Interni USB-C nije 10 ili 20-gigabitni
  • Samo dva zakrenuta SATA porta
  • Slabija zvučna kartica
  • Stražnji USB 2.0 portovi
Dodatne mogućnosti 7
Ponuda konektora 8
VRM i hlađenje 8
Performanse 10
Cijena 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 2.200 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus
Bug 340 ožujak 2021.

Matične ploče s čipsetom Z590