Zaštita privatnosti i sigurnosti korisnika na Huawei AppGallery trgovini

Huaweijeva trgovina mobilnih aplikacija za HMS osigurava očuvanje privatnosti i sigurnosti kroz četveroslojni postupak zaštite, automatskog te ručnog provjeravanja aplikacija

Bug.hr petak, 12. ožujka 2021. u 18:28

AppGallery, službena platforma za distribuciju Huawei aplikacija, od globalnog je lansiranja u travnju 2018. broj aktivnih mjesečnih korisnika povećala na 530 milijuna, čime je postala jedna od tri najpopularnije trgovine aplikacija na svijetu. Trenutačni je registrirani broj developera oko 2,3 milijuna, što je rezultiralo s više od 120.000 aplikacija integriranih s HMS Core alatima.

Provjera u četiri koraka

AppGallery dolazi s Huaweijevim "sustavom sigurnosti i zaštite u cijelom ciklusu". Takav sustav kombinira provjeru stvarnog imena developera, postupak pregleda u četiri koraka, zaštitu od preuzimanja i instalacije, ali i mehanizam prevencije za siguran rad aplikacije.

U trenutku kada developeri integriraju svoje aplikacije u AppGallery platforma od njih zahtijeva pravo ime za provjeru podataka o identitetu i licence za registraciju. To znači da se developeru može ući u trag ako se aplikacija pokaže malicioznom.

Aplikacije zatim prolaze kroz četveroslojni postupak zaštite koji uključuje otkrivanje zlonamjernog ponašanja, skeniranje sigurnosnih ranjivosti i inspekciju kršenja privatnosti. Tijekom konačnog, ručnog provjeravanja, AppGallery tim za provjeru sigurnosti procjenjuje aplikaciju koja se koristi na stvarnim uređajima u realnim okolnostima. Testovi pokrivaju sve Huawei uređaje, kao i verzije OS-a kako bi se osiguralo da su aplikacije kompatibilne.

U trenutku kada korisnik preuzme aplikaciju na svoj uređaj, pokreće se druga razina zaštite. Prvo se šifrirani kanali koriste za prijenos podataka u i iz aplikacije i uređaja, a provjere integriteta i potpisa provode se kako bi se spriječilo da instalacije budu izmijenjene, čime se osigurava legitimnost aplikacija. Huawei također pokreće skeniranje otkrivanja prijetnji temeljeno na umjetnoj inteligenciji u aplikacijama kako bi zlonamjerni softver spriječio da dođe do korisnikovih uređaja.

Sadržaj primjeren dobi i biometrija

AppGallery sadrži i sustav za ocjenu dobi koji inteligentno blokira neprilagođeni sadržaj u skladu s korisničkim postavkama, tako da potrošači mogu računati na sigurno i zdravo okruženje za mlađe korisnike.

Korisnici aplikacija imaju punu kontrolu nad dozvolama koje im daju. To znači da je, primjerice, kada se korisnik prijavi za AppLock, potrebno potvrditi identifikaciju kako bi se osiguralo da je riječ o vlasniku. Osim toga, osiguran je privatni prostor za šifriranje fotografija, zvuka, videozapisa i datoteka, a Trezor lozinki može se koristiti kako bi se osiguralo da uređaj automatski ispunjava unaprijed spremljene detalje korisničkog imena i lozinke. Osjetljivi podaci korisnika, uključujući biometriju, otiske prstiju i prepoznavanje ID-a lica, sigurno se pohranjuju u sustav uređaja.

Što je s podacima?

Privatni podaci se nikada ne obrađuju izvan uređaja. Huawei je transparentan oko potrebnih podataka koje prikuplja od svojih korisnika, a oni su svedeni na najmanju moguću mjeru i koriste se za poboljšanje personalizacije i korisničkog iskustva. To uključuje stavke kao što su naziv računa i rođendan, država ili regija u kojoj se kupac nalazi, postavke jezika uređaja i IP adresa. Kada korisnik pretražuje AppGallery, spremit će se njegove postavke, kao i detalji instaliranih aplikacija, sudjelovanje u kampanjama i promocijama te rangiranje i postignuća u aplikacijama za igre koje igra.

Kada je riječ o korištenju podataka na Huawei telefonima, AppGallery prikuplja i obrađuje samo podatke potrebne da omogući svojim korisnicima pretraživanje, instaliranje i upravljanje aplikacijama trećih strana, na isti način kao i druge trgovine aplikacija. Huaweijev ID račun u Europskoj uniji i  Europskom gospodarskom prostoru je jedina usluga ID računa na Android tržištu koja je certificirana Europskim pečatom o privatnosti EuroPriSe.

Ponuda hrvatskih aplikacija

Korisnici u AppGallery trgovini mogu pronaći i pregršt domaćih popularnih aplikacija. U trgovini su otprije dostupne brojne aplikacije koje su dobro poznate hrvatskim korisnicima. Moguće je pronaći važne aplikacije banaka, npr. PBZ-a, Zagrebačke banke, OTP banke, Erste banke, RBA-e, HPB-a. Osim banaka, u trgovini su i aplikacije domaćih medija – Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, 24 sata, Index-a, Dnevnika, Otvorenog radija, N1 TV-a, kao i aplikacije telekom operatera HT-a, A1, Telemacha, Optima telekoma, kao i pripadajućih brendova MAXtv-a, Bonbona, Tomata i sl.

Korisnici će u AppGallery trgovini lako preuzeti i aplikacije Aircash, eGrađani, Multiplus card, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Njuškalo, HAC ENC i HRT Meteo.