Podcastima do seksualnog zadovoljstva: muškarci vole slike, ali žene više padaju na riječi

Jašući na valu procvata podcasta, audio erotika mogla bi biti sljedeća velika stvar u ženskom seksualnom zdravlju, ali i u globalnom biznisu. Poslovni anđeli imaju veliku šansu da oplode svoj kapital   

Mladen Smrekar petak, 2. srpnja 2021. u 15:25

Običan je dan u uredu. Ona sjedi za stolom i pokušava se koncentrirati na posao. Zvučni signal mobitela privuče joj pažnju: "Ne mogu prestati razmišljati o jučer. Volio bih da si pored mene", pisalo je u poruci zbog koje su joj oživjela sjećanja na zajedničko tuširanje i njegove prste koj prelaze preko njene mokre kože... 

Knjižnica orgazmičkih zvukova

Ovako otprilike počinje jedna od više od 2.000 erotskih priča koliko je ih je dosad proizveo Femtasy, berlinski startup koji pomaže ženama da seksualno zadovoljstvo dožive slušajući podcaste posvećene ljubavi. 

Emjoy trenutno nudi oko 300 zasebnih vodiča za bolji i zadovoljniji život
Emjoy trenutno nudi oko 300 zasebnih vodiča za bolji i zadovoljniji život

Femtasy je dio rastuće skupine startupa kao što su Dipsea, &Jane, Ferly ili Emjoy, koji odreda ulaze u kategoriju audio erotike. Tržište se proteže od ispričanih seksi priča u rasponu od podčinjavanja do fantazije i "knjižnica orgazmičkih zvukova".

Audio erotika zasad nije privukla značajniji novac ulagača, ali tržišna je prilika velika, vjeruju osnivači startupa. Ovo tržište stalno raste i za pet godina doseći će vrijednost od 125 milijardi dolara.

Poticanje erotskih fantazija

Podcasti klijentima nude privatni prostor ljudima svih seksualnih usmjerenja koji su pozvani da istražuju, eksperimentiraju i uživaju u svojim erotskim fantazijama. Kad je seks u pitanju, kupci su spremni plaćati sadržaj koji im se nudi. Na primjer, Femtasy mjesečnu pretplatu naplaćuje 4,49 funti, a od osnutka 2018. sakupio je šesteroznamenkasti broj pretplatnika. 

Berlinski startup Femtasy pomaže ženama da seksualno zadovoljstvo dožive slušajući podcaste
Berlinski startup Femtasy pomaže ženama da seksualno zadovoljstvo dožive slušajući podcaste

Emjoy, startup iz Barcelone, ​l​ani je prikupio 3 milijuna dolara za razvoj koncepta koji nudi kombinaciju izmišljenih audio erotskih priča i audio vodiča za seksualno blagostanje. Osnivačica Andrea Oliver Garcia inspiraciju za aplikaciju pronašla je u vlastitom seksualnom razočaranju; počela se, kaže, seksati još kao tinejdžerica, ali je prvi orgazam doživjela tek dvadesetima. Prvo je mislila da je ona kriva za sve, da bi s vremenom shvatila kako je problem mnogo veći i da ga treba ispraviti.


Brojke ne lažu

Nalaze studija koje pokazuju kako 40% žena pati zbog neke vrste seksualnih disfunkcija, najčešće niskog libida i poteškoća u postizanju orgazma, spojila je s činjenicom da u gomili aplikacija za meditaciju i fitness kronično nedostaju one koje se bave ženskim seksualnim blagostanjem.


Londonski Ferly je u vrijeme zaključavanja bilježio rast dnevnih preuzimanja aplikacije za 65 posto
Londonski Ferly je u vrijeme zaključavanja bilježio rast dnevnih preuzimanja aplikacije za 65 posto

Emjoy trenutno nudi oko 300 zasebnih vodiča za bolji i zadovoljniji život, od problema s niskim libidom do prihvaćanja vlastitog tijela, a Garcia razmišlja i o prilagođavanju sadržaja starijim ženama, ali i o otvaranju niza prešućenih tema: o seksu u vrijeme i nakon trudnoće, s gomilom djece oko sebe, u dugom braku, menopauzi...

I dok je Emjoy lani utrostručio bazu pretplatnika, londonski Ferly je u vrijeme zaključavanja bilježio rast dnevnih preuzimanja aplikacije za 65 posto. 

Tržište audio erotike za pet godina doseći će vrijednost od 125 milijardi dolara
Tržište audio erotike za pet godina doseći će vrijednost od 125 milijardi dolara

Veliki potencijal širenja

Audio erotika ima veliki potencijal širenja i preplitanja pa se u ponudu sve češće uključuju i razni programi mentalnog blagostanja i duševne ravnoteže. Aplikacije za mentalno zdravlje sad uključuju rado slušane ​"razgovore u spavaćoj sobi" za opuštanje uz glasovne poruke.

Femtasy tako nudi meditativne priče, ali i nimalo eksplicitne sadržaje poput ljubavnih pisama. Iako Femtasy nije imao problema s prikupljanjem sredstava, audio erotiku u pravilu je teže financirati.

Poslovni anđeli nerado ulažu u sextech i femtech startupe i još uvijek više vjeruju muškarcima nego ženama, tvrdi Cindy Gallop, pokretačica stranice Make Love Not Porn i osnivačica Women of Sex Tech, internacionalne mreže žena zaposlenih u sex-tech prostoru.

Gallop nudi i primjer: muškarac koji je pokrenuo startup Roman, koji nudi odgovore na pitanja o erektilnoj disfunkciji, preranoj ejakulaciji i genitalnom herpesu, puno je brže privukao veće svote novca nego Modern Fertility, Romanu slični startup posvećen ženskim seksualnim problemima koji je pokrenula žena.

Anđeli više vjeruju muškarcima

Roman je u protekle četiri godine prikupio 897 milijuna dolara i tvrtka danas vrijedi pet milijardi dolara. Modern Fertility je istovremeno prikupio jedva 22 milijuna dolara i Roman ju je kupio za samo 225 milijuna dolara. 

Kreditnom karticom do zadovoljstva
Kreditnom karticom do zadovoljstva

Zbog toga Gallop pokreće AllTheSky, vlastiti fond za financijsku pomoć osnivačicama startupa koji se bave seksualnim tehnologijama. Prilika je tu jer ovo tržište ima potencijal koji se mjeri milijardama, pa čak i bilijunima dolara.