Certilia – e-potpisivanje dokumenata i pristup e-Građanima

Nova domaća besplatna aplikacija u kombinaciji s e-osobnom iskaznicom prve ili druge generacije omogućava digitalnu provjeru identiteta, prijavu na državne e-servise i digitalni potpis

Sandro Vrbanus utorak, 3. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Certilia
Namjena Elektronička identifikacija i potpisivanje dokumenata
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Istodobno s početkom izdavanja novih e-Osobnih iskaznica 2. generacije, u AKD-u su pripremili i mobilnu aplikaciju Certilia, za dvofaktorsku autentifikaciju prilikom prijave na sustav e-Građani i druge online servise. Ova aplikacija zamjenjuje raniji sustav za online prijave id.hr, a osim prijave na državne portale potpuno besplatno nudi i mogućnost potpisivanja i pečatiranja elektroničkih dokumenata.

I starijom osobnom na e-Građane bez čitača

Izvadite li, dakle, novu osobnu iskaznicu i aktivirate je na odgovarajući način, uz ovu aplikaciju moći ćete pristupati servisu e-Građani s vjerodajnicom najviše razine, za što vam je do sada bio potreban čitač kartica priključen na računalo. Time mobitel ili tablet postaje dodatni uređaj za dvofaktorsku provjeru, a zanimljivo, ova aplikacija omogućit će i vlasnicima starijih e-osobnih iskaznica iste funkcionalnosti. Jedina razlika je u tome što će se vlasnici starijih iskaznica morati registrirati na portalu mobile.eid.hr (korištenjem spomenutog čitača kartica, ili će to moći odraditi u MUP-u).

Prilikom prvog otvaranja korisničkog računa na Certiliji morat ćete proći proceduru koja će zahtijevati višestruko "skakanje" s mobitela na računalo i obratno, nekoliko višestrukih provjera identiteta SMS-om ili e-mailom, jedno skeniranje QR koda i postavljanje novih lozinki. No, nakon toga dobit ćete jednostavan pristup do mnogih digitalnih funkcija za koje biste inače morali obilaziti razne šaltere – tako da je svakako isplativo utrošiti 15-ak minuta na aktivaciju svih dostupnih usluga.

U svakom daljnjem slučaju, primjerice kod prijave na e-Građane, Certilia služi kao 2FA provjera. Kada se poželite ulogirati na ovaj servis, putem aplikacije na mobitel će vam stići notifikacija. Nakon toga uz samo dva dodira na ekranu potvrđujete prijavu i ulazite s najvišom razinom sigurnosti  središnji državni sustav e-usluga.