Transakcije bitcoinom stvaraju elektroničkog otpada koliko i cijela Nizozemska

Jedna transakcija bitcoinom, osim potrošnje električne energije, "kriva" je i za stvaranje prosječno 272 grama elektroničkog otpada. Godišnje se tako može nakupiti i preko 64 tisuće tona otpada

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. rujna 2021. u 16:56

Prema izračunu koji redovno održava Digiconomist, za procesiranje transakcija bitcoinom (rudarenje) u svijetu se trenutačno na godišnjoj razini utroši oko 163 TWh električne energije, pritom se stvori preko 77 megatona CO2 koji završi u atmosferi i proizvede se gotovo 23 tisuće tona elektroničkog otpada. Te su količine usporedive s potrošnjom energije cijelog Egipta, ugljičnim emisijama Omana te stvaranjem e-otpada u cijeloj Nizozemskoj.

Gomilanje e-otpada

Ove izračune potvrdila je i studija koju su proveli ekonomisti Alex de Vries (osnivač Digiconoista i zaposlenik Nizozemske središnje banke, DNB) i Christian Stoll (MIT), čije su kalkulacije vrlo blizu ovima. Oni navode kako se u sklopu negativnog ekološkog utjecaja bitcoina do sada većinom ignoriralo da rudari vrlo brzo "potroše" svoj hardver, odnosno da ga relativno često nadograđuju i tako stvaraju elektronički otpad. Ta vrsta otpada sadrži toksične kemikalije i teške metale, pa zagađuje zemlju, zrak i vodu ako se ne reciklira na odgovarajući način.

Prosječni životni vijek jednog računala za rudarenje je samo 1,29 godina

Prema izračunu dvojice znanstvenika, trenutačno se na godišnjoj razini, na račun rudarenja bitcoina, stvara oko 30,7 tisuća tona elektroničkog otpada godišnje. S porastom cijene ove kriptovalute povećava se i interes za njom, rastu kako broj transakcija tako i potrošnja električne energije, pa samim time i količina generiranog e-otpada. Ista računica pokazuje da bi količina transakcija, kakva je zabilježena tijekom vršnog opterećenja ove godine dok je cijena bila na rekordnim razinama, mogla godišnje biti uzrokom stvaranja i do 64,4 tisuće tona elektroničkog otpada u svijetu.

Tijekom 2020. godine svaka je transakcija bitcoinom generirala u prosjeku 272 grama elektroničkog otpada. Kad već ovo ne možemo staviti u odnos s uvijek popularnim nogometnim igralištima kao mjernom jedinicom, možemo usporediti s nečim drugim vrlo poznatim. Drugim riječima, dakle, svaka kupoprodaja bitcoina stvara jednako otpada kao da ste u smeće bacili dva iPhonea 12 mini, ili otprilike pola iPada. Studija de Vriesa i Stolla bit će objavljena u prosinačkom izdanju časopisa Resources, Conservation and Recycling.