XPG predstavio svoju prvu DDR5 memoriju za igrače

XPG je predstavio svoju prvu DDR5 memoriju za igrače, overclockere te općenito računalne entuzijaste – XPG LANCER. Memorija dostiže frekvencije do 5.200 MT/s. i opremljena je s prilagodljivim RGB osvjetljenjem

Stjepan Bilić četvrtak, 4. studenog 2021. u 09:59

XPG je predstavio svoj prvi DDR5 memorijski modul pod nazivom XPG LANCER. Ovaj memorijski modul namijenjen je najzahtjevnijoj grupi korisnika – igračima, overclockerima te računalnim entuzijastima. Kao takva donosi veliku brzinu i par drugih tehnologija koje inače nisu zastupljene u drugim, običnim, memorijskim modulima.

XPG LANCER nudi povećanu propusnost, alocira veću propusnost po CPU jezgri i dostiže frekvenciju do 5.200 MT/s. Kako smo već naveli opremljen je i naprednijim tehnologijama – ECC (Error Correction Code) i PMIC (Power management Integrated Circuit) koje osiguravaju veću stabilnost i performanse u odnosu na klasičnu, non-gamer memoriju.

Prilikom izrade korišteni su visokokvalitetni integrirani krugovi i tiskane pločice čime su postignute beskompromisne performanse i pouzdano overclockiranje. Memorija dolazi s podrškom za Intel XMP 3.0 što znači kako za overclociranje memorije više nije potrebno odlaziti u BIOS računala, a nema ni potrebe za stalnim prilagođavanjem i finim podešavanjem parametara overclockiranja.

XPG LANCER opremljen je s aluminijskim hladnjakom te prilagodljivim RGB osvjetljenjem. Za razliku od nekih drugih memorijskih modula – Lancerov dizajn nije napadan za oči. Linije dvotonskog hladnjaka su oštre, a samo osvjetljenje tek djelomično – smješteno je uz gornji rub uz manje proširenje na središnjem dijelu modula. Od natpisa na hladnjaku ističu se tek oznake „XPG“ i „DDR5“ te „XPG“ na RGB panelu.

Korisnici mogu birati između više vrsta svjetlosnih efekata – statičnog, dišućeg i kometnog. Dostupan je i glazbeni način rada u kojem je moguće sinkronizirati osvjetljenje prema omiljenoj pjesmi. Podešavanje se odvija preko RGB kontrolnog softvera proizvođača matičnih ploča (GIGABYTE, MSI, ASUS i ASRock).

XPG LANCER moći će se nabaviti u kapacitetu od 16 GB te kao jednokanalni ili dvokanalni kit. Za početak bit će dostupni moduli frekvencije do 5.200 MT/s, a nešto kasnije i moduli frekvencije 6.000 MT/s.