Prvi iPhone s USB-C utorom na eBayu košta više od 100.000 dolara

Jednom je Švicarcu pošlo za rukom na iPhone ugraditi pravi funkcionalni USB-C priključak, nešto što Apple niti ne pomišlja učiniti. Svoj je uradak stavio na dražbu, koja je privukla oveći iznos

Sandro Vrbanus subota, 6. studenog 2021. u 16:33

Student strojarstva i robotike sa švicarskog sveučilišta EPFL, Ken Pillonel, pisali smo o tome nedavno, u iPhone X uspio je ugraditi utor za punjenje i prijenos podataka tipa USB-C. Ovakav bi utor kroz nekoliko godina trebao postati obveznim na području Europske unije, a mnogi se slažu da će Apple prije izbaciti sve utore s iPhonea nego na njega ugraditi zajednički standardni priključak. No, eto, svijet je i bez Appleovog upliva dobio prvi USB-C iPhone, a sudeći prema razvoju aukcije na eBayu, kupci su prilično zainteresirani.

Fanboyi na aparatima

Pillonel je, naime, dovršio svoj projekt, u detalje ga opisao u 14 minuta dugom videu, i na kraju ponudio iPhone X s priključkom USB tipa C na eBayu. Tamo je pokrenuo aukciju koja traje do 11. studenoga, i napisao da je riječ o kolekcionarskom primjerku mobitela "za nekog Apple fanboya". Isto tako autor projekta smatra da bi se s tim mobitelom moglo snimiti ponešto zanimljivog materijala za YouTube.

U opisu predmeta navedeno je i da se ponuditelji obvezuju da ovaj iPhone neće vraćati na tvorničke postavke, ažurirati mu softver, brisati ga, ali i da neće mobitel otvarati kao i da ga neće koristiti za svakodnevni rad. "Garantiram da će iPhone raditi kada ga dobijete, ali ako se nećete pridržavati ovih uputa prepušteni ste sami sebi. U principu, možete s njime činiti što vas je volja, ali ne očekujte od mene ništa ako nešto potrgate. Ovo je samo prototip", jasan je prodavatelj.

Čak i uz ove uvjete, aukcija je izazvala velik interes. Samo nekoliko dana nakon pokretanja, u trenutku nastanka ove vijesti, najviša ponuđena cijena za prvi na svijetu iPhone s USB-C-om je – 100.100 američkih dolara. Ukupno je za ovaj uređaj pristiglo 150 ponuda, u rangu od 2.500 do 100.000 dolara. Identiteti ponuditelja nisu javno dostupni.

Cijena je paprena, ali barem je dostava besplatna
Cijena je paprena, ali barem je dostava besplatna