iPhone dobio USB-C priključak zahvaljujući jednom entuzijastu

Prvi u svijetu iPhone s univerzalnim priključkom tipa USB-C nije nastao u Cupertinu ili u Foxconnovim pogonima, već u kućnoj radinosti jednog spretnog inženjera s viškom vremena

Sandro Vrbanus srijeda, 13. listopada 2021. u 13:33

Student strojarstva i robotike sa švicarskog sveučilišta EPFL, Ken Pillonel, prva je osoba koja je uspjela na iPhone ugraditi univerzalni priključak koji bi kroz koju godinu mogao postati standard na razini Europske unije, USB-C. On je tijekom nekoliko mjeseci u svoje slobodno vrijeme "hakirao" iPhone X kako bi njegov Lightning priključak preradio na USB-C i tako omogućio punjenje mobitela i prijenos podataka putem ovog standarda, umjesto korištenja isključivo Appleovih kabela i priključaka.

Inženjerski zahtjevan pothvat

Prvo je izradio prototip u kojem je "frankenštajnovski" spojio USB-C na iPhone korištenjem vanjskih kabela i posebne tiskane pločice koja je imala zadatak prebaciti uređaj s Lightninga na univerzalni serijski port. Na tom je sklopovlju dokazao da koncept funkcionira, da se na ovaj način iPhone može i puniti i povezati s računalom. Sve detalje o tom pokušaju objavio je u prvom YouTube videu.

Potom je prionuo na posao kako bi cijelu stvar ugurao u kućište iPhonea X. Morao je posegnuti za reverznim inženjerstvom, pa je rastavio postojeći Appleov hardver i izradio vlastitu fleksibilnu tiskanu pločicu koja je stala unutar iPhonea. Uz nju, umjesto utora za Lightning kabel u uređaj je uspio ugurati i utor za USB-C kabel, te tako dobio prvi na svijetu iPhone s ovom vrstom priključka.

USB-C u iPhoneu – nikada?

Kad je riječ o službenoj Appleovoj podršci za USB-C, nju gotovo nitko ne očekuje da će ugledati. Europska komisija najavila je da će od svih proizvođača elektroničkih uređaja zahtijevati da prihvate USB-C kao jedini standard za punjače, i to do sredine 2024. godine. Međutim, Apple još od ranije, prema brojnim glasinama, radi na tome da iz iPhonea u potpunosti izbaci fizičke priključke i prijeđe na potpuno bežično punjenje i prijenos podataka.

Budući da se predložena europska regulativa ne odnosi na bežične punjače, to bi im omogućilo da nastave s praksom izbjegavanja standardizacije i u Europi prodaju isključivo uređaje s bežičnim punjenjem na standardu koji njima odgovara.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi