Plaća i neorganiziranost unutar tvrtke glavni su razlozi zašto developeri odlaze

Ukupno 675 developera sudjelovalo je u istraživanju o tome što žele. U prvom dijelu analize donosimo odgovor na pitanje zašto se developeri odlučuju napustiti posao u određenoj tvrtki

Leapbit srijeda, 29. prosinca 2021. u 06:00

Zagrebačka developerska tvrtka Leapbit provela je u periodu između 23. studenog i 5. prosinca 2021. anketno istraživanje "Što developeri žele?" o preferencijama developera u pogledu kulture tvrtki, očekivanim i preferiranim benefitima, visini plaće i HR praksama zapošljavanja i onboardinga. Anketa je provedena korištenjem platforme hrvatskog startupa za ad hoc tržišna istraživanja Peekator. Stručnu sociološku pomoć pri oblikovanju ankete i interpretaciji rezultata osigurao je Peekatorov tim.

U nastavku teksta je prvi dio rezultata O plaćama, kriterijima za odabir poslodavca, otkazima i preferiranoj radnoj kulturi, a kroz naredne tjedne objavit ćemo preostala tri izvještaja:

  • Zadovoljstvo developera HR praksama zapošljavanja i onboardinga u IT tvrtkama
  • Anatomija freelance developera - možemo li ih privući u hrvatske tvrtke?
  • Jesu li (i koji) benefiti i perkovi developerima doista bitni?

Istraživanje je bilo promovirano kampanjom #developerske_tragedije koja je privukla velik interes i pažnju developerske zajednice, pa je prikupljeno 675 relevantnih odgovora.

Marina Miletić, Peekatorova sociologinja, ovako komentira osnovne podatke o točnosti i relevantnosti istraživanja: "Procjenjujemo kako u Hrvatskoj trenutno ima oko 20.000 developera. Uzorak od njih 675 zaista je velik. Stoga margina pogreške za 95% interval pouzdanosti iznosi 4%. Za usporedbu, nacionalno reprezentativni uzorci za cijelu Hrvatsku najčešće se sastoje od 800 ili 1000 ispitanika, a ponekad čak i manje."

Ipak, potrebno je napomenuti da ovaj uzorak nije slučajan, već prigodan. To znači da je prilikom poopćavanju rezultata na ukupnu populaciju developera potreban oprez. Naime, pretpostavljamo kako postoji pristranost odgovorima developera koji su bili spremni odgovoriti na anketu od onih koji to nisu. Ova pristranost uzorka postoji u svim vrstama istraživanja - ona nije povezana s veličinom uzorka.

Demografski podaci ispitanika (uzorak N=675)
Demografski podaci ispitanika (uzorak N=675)

* Grafovi u nastavku s vrijednošću N=518 ne uključuju freelance i nezaposlene developere.

Zašto developeri napuštaju tvrtku?

Unutar istraživanja developeri su trebali dati odgovoro na pitanje tj. odabrati top 5 razloga koji su ih potaknuli da potraže novo radno mjesto.

Rezultati kumulativno (N=518)
Rezultati kumulativno (N=518)
Rezultati po spolu: žene (N=109) i muškarci (N=409)
Rezultati po spolu: žene (N=109) i muškarci (N=409)
Rezultati po senioritetu: juniori (N=107), mid (N=187), seniori (N=224)
Rezultati po senioritetu: juniori (N=107), mid (N=187), seniori (N=224)

Ostatak rezultata možete pronaći na stranicama Leapbita na ovoj adresi.